BAC 2020 Joi încep echivalarea și recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale. Ce trebuie să facă elevii

9 iunie 2020  |  05:28  |  👁 444 Vizualizari


Echivalarea şi recunoşterea competenţelor lingvistice şi digitale pentru absolvenții de clasa a XII-a are loc în perioada 11-17 iunie 2020, potrivit calendarului oficial de Bacalaureat 2020. Este o procedură care înlocuiește probele orale de competențe de la examenele din anii trecuți și care nu presupune prezența fizică a candidaților, decât pentru proba de competențe digitale acolo unde elevii nu au făcut TIC în liceu. Candidații se notează cu “Admis/Respins” la această „probă” şi notarea se va realiza pe baza unei proceduri realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, potrivit Ordinului privind organizarea examenului din acest an.

Ce trebuie să facă elevii

În momentul în care completează și trimit cererea de înscriere la Bacalaureat 2020, candidaţii din promoțiile anterioare care solicită și recunoaşterea sau echivalarea unor probe susţinute în anii anteriori sau sesiunile anterioare completează atât partea I cât şi partea a II-a din cererea de înscriere.

Pentru absolvenții din promoția actuală care au obţinut o certificare cu recunoaştere internaţională a competenţelor lingvistice şi care solicită recunoaşterea şi echivalarea acestora cu proba C completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare.

Cerere de recunoaștere și echivalare a certificatelor în competențe lingvistice Bac 2020

 

Toate documentele de înscriere de mai sus pot fi transmise și depuse prin mijloace electronice după ce au fost completate și semnate.  Ele pot fi depuse și fizic la secretariatele unităților de învățământ-centre de examen, dar pot fi transmise și prin poștă.

După depunerea lor electronică sau prin poștă, verificați telefonic dacă au ajuns la unitatea de învățământ.

Înscrierea candidaților se încheie pe 10 iunie.

Candidații care nu au făcut TIC în liceu, dau proba de competențe digitale

Atenție, „candidații la examenul de Bacalaureat național 2020 care nu au studiat disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalente susțin probade evaluare a competențelor digitale (proba D) în baza procedurii Centrului Național de Evaluare și Examinare nr. 177/2019 pentru organizarea și desfășurarea probei de evaluare a competențelor digitale (proba D) – examenul de bacalaureat național 2019”, se arată în ordinul 4341 din 27 mai 2020. Procedura respectivă nu este publică, nu au fost explicate condițiile până la acest moment.

Pentru cei care au făcut TIC, competențele digitale sunt echivalate cu media aritmetică a mediilor anuale la materia TIC din clasele a IX-a și a X-a.

Competențele de comunicare în limba română sunt echivalate

Media aritmetică a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba și literatura română devine calificativ la proba orală de la Bac 2020 după următorul model:

  • cei cu media între 5 și 6,99 sunt ”utilizatori medii”
  • mediile între 7 și 8,49 primesc calificativ ”utilizator avansat”
  • mediile între 8.50 și 10 primesc calificativul ”utilizator experimentat”

Media aritmetică este suma tuturor mediilor anuale împărțită la numărul anilor de liceu.

În mod similar sunt calculate și calificativele pentru competențele în limbă străină.

  • nivel A1- pentru media cuprinsă între 5 și 5.99
  • nivel A2 -pentru media cuprinsă între 6 și 6.99
  • nivel B1- pentru media cuprinsă între 7 -8.49
  • nivel B2 – pentru media cuprinsă între 8.50 și 10
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.