Autostrada Ploiești-Brașov declarată în CSAT obiectiv de importanță națională! Aflați când încep lucrările

Autostrada Ploieşti-Braşov a fost declarată obiectiv strategic de interes naţional, în şedinţa CSAT de marţi.

CSAT a avizat astfel proiectul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurii critice.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, săptămâna trecută, aflată la Ploiești, în cadrul CEx Prahova, că va cere în prima şedinţă CSAT ca autostrada Comarnic – Braşov să devină proiect de importanţă naţională sau de infrastructură critică.

Prim-ministrul spunea că, Guvernul a renunţat la intenţia de a construi în parteneriat public-privat şi va folosi, în schimb, fonduri guvernamentale.

„După cum ştiţi, Autostrada Comarnic-Braşov este în parteneriat public-privat. Am avut solicitare din partea unei societăţi chinezo-turce. Eu am hotărât, împreună cu colegii mei, să scoatem din parteneriat public-privat, iar în prima şedinţă de CSAT această autostradă să devină de importanţă naţională sau de infrastructură critică, astfel încât să putem să demarăm cât mai repede lucrările pentru această autostradă. Birocraţia este destul de mare, procedurile sunt complicate, la noi s-a format această instituţie a contestaţiilor şi, pentru a trece de toate acest obstacole cred că soluţia este ca această autostradă să devină de importanţă naţională astfel încât să începem construcţia cât mai repede din fonduri guvernamentale”, a spus Viorica Dăncilă.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a declarat, marţi, la Braşov, că pe noua procedură, după ce a fost declarată obiectiv strategic de interes naţional, va fi semnat contractul cu un prestator până la sfârşitul acestui an pentru Autostrada Ploieşti-Braşov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aflat, marţi, în judeţul Braşov pentru a verifica stadiul lucrărilor la DN 73, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a spus că pe noua procedură, după ce a fost declarată obiectiv strategic de interes naţional, va fi semnat contractul cu un prestator până la sfârşitul acestui an, deoarece procedura de achiziţie este mult simplificată şi mai rapidă.

„Va fi o procedură mai simplificată de achiziţie, similară procedurilor care sunt desfăşurate de Ministerul Apărării Naţionale, mult mai rapidă. (…) Estimez că până la sfârşitul acestui an avem contractul semnat cu un prestator”, a declarat ministrul.

El a mai spus că decizia s-a luat deoarece negocierile cu consorţiul chinezo-turc ar fi prelungit termenul de începere a lucrărilor, iar guvernul trebuie să ia măsuri radicale acum pentru implementarea obiectivelor de infrastructură.

„Dorinţa mea a fost s-o facem pe buget de stat, pentru că se poate face, impactul este multianual. Eu m-am bucurat când a venit consorţiul chinezo-turc, dar şi dacă stăm în negocieri trei, patru, cinci, şase luni, nu cred că mai este util. Noi trebuie să luăm nişte măsuri radicale acum pentru implementarea obiectivelor de infrastructură. Ploieşti-Braşov este un obiectiv care este dorit de români de foarte mult timp”, a declarat Răzvan Cuc.

Related posts

Leave a Comment

6 + 19 =