Atenție! Nu mai țineți acest obiect în mașină. Poate exploda de la căldură

2 august 2021  |  05:59  |  👁 353 Vizualizari


Unele obiecte pot deveni extrem de periculoase atunci când sunt ținute în mașină pe perioada caniculei. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență trage un semnal de alarmă și vine cu o serie de recomandări de ultimă oră.Obiectele care nu trebuie lăsate în mașină

 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu informații de ultimă oră legate de pericolul din perioada caniculei, în contextul în care în următoarele zile sunt așteptate temperaturi care ajung până la 40 de grade. Mai exact, pompierii susțin că există riscul ca unele obiecte pur și simplu să explodeze dacă sunt expuse la temperaturi ridicate.

Potrivit acestora, gelul bacterian, extrem de folosit în perioada pandemiei poate provoca și el probleme serioase atunci când se încălzește prea tare.

Totodată, ISU le recomandă oamenilor să poarte ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.

În același timp, se recomandă consumul de apă. Potrivit ISU sunt recomandabili cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). „Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora”, transmite ISU.

O altă recomandare este limitarea consumului de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă). Se mai recomandă și purtarea unor pălării de soare, dar și de haine lejere și culori deschise.

„Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poți folosi și o cremă de protecție solară (cu protectie minim 15). Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi”, mai precizează sursa citată.

O serie de obiecte nu trebuie lăsate niciodată în mașină în perioada caniculei. Potrivit ISU, tuburile de deodorante se pot deforma de la căldură și pot chiar și exploda.

Totodată, la temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor, mai precizează ISU. Același lucru este valabil și în cazul gelului antibacterian, frecvent utilizat în această perioadă,care  conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze.

Copiii, dar și persoanele în vârstă și animalele nu trebuie lăsate nici ele în mașină închisă. „Când temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne încep să cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul”, precizează ISU.

O altă recomandare este legată de răcorirea pe perioada caniculei.

„Pe timpul caniculei, rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11:00-18:00. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.

Un prim sfat pentru răcorirea locuinșei: izolează ferestrele. Montează temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii ( de exemplu: folie de aluminiu). Acoperă ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după-amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%.

Deschideți ferestrele noaptea, când temperaturile sunt mai scăzute”, recomandă ISU.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.