Magazinele și patiseriile abundă de cozonaci în această perioadă, iar în sprijinul consumatorilor vine ANPC care avertizează că în compozițiile unora sunt E-uri dăunătoare sănătății. Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor recomandă citirea cu atenție a etichetei.
Specialiștii ANPC au analizat cozonacii de pe piață și au ajuns la concluzii îngrijorătoare.
„Analizând etichetele mai multor cozonaci din comerţ, se constată existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul şi să îl determine să nu acorde încredere produsului doar pe baza ambalajului sau aspectului. Printre substanţele regăsite se numără şi tartazina (E102), coloranţii artificiali, precum E122, E123 sau E127, care au efecte dăunătoare şi care ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conţin”, explică ANPC într-un comunicat.
Preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, recomandă mare atenție la eticheta produselor, de la ingrediente până la data valabilităţii, valoarea nutriţională, condiţiile de păstrare, prezenţa alergenilor.
„Am vrut să explicăm consumatorilor ce înseamnă cu adevărat o etichetă transparentă, ce trebuie să urmărim atunci când mergem la cumpărături şi, nu în ultimul rând, care este denumirea anumitor E-uri de care trebuie să ne ferim. Am decis să facem acest material prin care să venim cu explicaţii, având în vedere faptul că foarte multe etichete folosesc un limbaj mult prea tehnic, dificil, iar consumatorii se află în faţa unei decizii care, deşi nu ar trebui să le ridice probleme, li se pare complicată. Cauza stă în terminologia cu care nu sunt deloc familiarizaţi”, a subliniat Mihai Culeafă.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.