AstraZeneca publică contractul încheiat cu Comisia Europeană. Grupul farmaceutic este sub presiune din cauza unor importante întârzieri

30 ianuarie 2021  |  10:40  |  👁 378 Vizualizari


În urma cererii repetate din partea Comisiei Europene, compania farmaceutică AstraZeneca a fost de acord să publice contractul redactat semnat între cele două părți la 27 august 2020. Grupul farmaceutic anglo-suedez este sub presiune din cauza unor importante întârzieri în livrări.

Contractul publicat contine părți redactate cu informații confidențiale, cum ar fi detaliile facturilor. Contractul AstraZeneca este al doilea care publicat, după ce CureVac a fost de acord să publice Acordul de cumpărare anticipată cu Comisia Europeană.

Contractul pe care Comisia Europeană l-a negociat împreună cu statele membre ale UE a fost aprobat la 14 august și a intrat în vigoare la 27 august. Este finanțat de Instrumentul de asistență de urgență.

Prin contract, toate statele membre pot achiziționa 300 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, cu opțiunea pentru alte 100 de milioane de doze, care urmează să fie distribuite proporțional pe bază de populație.

Contractul permite, de asemenea, statelor membre să-și doneze dozele de vaccin către țările cu venituri mici și medii sau să le redirecționeze către alte țări europene.

Comisia Europeana prezintă astăzi un mecanism pentru autorizarea exporturilor de vaccinuri produse în Uniunea Europeană.

Anunțul vine după ce producătorii farma au scăzut livrările de doze pentru cele 27 de țări membre. Mai mult, AstraZeneca, care asetapta astăzi o autorizație de urgență din partea europenilor, a avertizat că nu va putea livra în primul trimestru decât 60 la sută din dozele promise.

Astrazeneca a invocat probleme la fabricile din Uniunea Europeană ca explicație la întârzierile anunțate deja.

Probleme pe care însă clubul comunitar nu le acceptă și solicită companiei să livreze dozele promise din fabricile britanice.

Noul mecanism propus de Clubul comunitar dă autorităților naționale de reglementare psibilitatea de a refuza exportul de vaccinuri.

O asemenea măsură provoacă îngrijorare la Londra care ar putea rămâne fără cele 40 de milioane de doze Pfizer comandate deja.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.