Astăzi îi serbăm pe cei cu numele Matei

16 Noiembrie, pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Matei

Sfântul Evanghelist și Apostol Matei era evreu de neam și a fost unul din cei 12 Apostoli ai Domnului.

Înainte de a fi chemat de Domnul să-i fie ucenic, fusese vameș în Capernaum și se numea Levi. Era urât și disprețuit de popor, ca unul care era strângător de biruri și considerat cel din urmă ticălos al neamului său. Din acest vameș, Mântuitorul și-a făcut un Apostol care a fost cel dintâi martor de aproape și a scris o istorie a vieții și faptelor Învățătorului său.

Ca ucenic al Mântuitorului și-a schimbat numele, dar și viața, aducând la Hristos, în loc de biruri, suflete de oameni. Drept aceea, și Evanghelia sa, fericitul Matei a scris-o în doua limbi: întâi în evreiește, adică în limba aramaică, pe care a vorbit-o și Mântuitorul, iar a doua oară în greceste.

În Evanghelie descrie copilăria și faptele cele mai presus de fire, învățătura, patimile și premărita Înviere a Domnului. Nu poate uita clipa când, stând la vamă, s-a întâlnit prima dată față în față cu Mântuitorul care i-a zis: ,,Vino după mine!” și cum l-a învrednicit de s-a numărat cu cei 12 Apostoli.

Traditia Bisericii spune că, socotind-și munca sa de Apostol al iudeilor încheiată, Sfântul Matei s-a îndreptat spre alte locuri ale răsăritului, străduindu-se să aprindă credința în Hristos.

Tot tradiția spune că ar fi primit moarte de mucenic în Etiopia, fiind ars pe rug de necredincioși.

Related posts

Leave a Comment

four × 5 =