Astăzi este Ziua Mondială a Artei

15 aprilie 2021  |  07:52  |  👁 88 Vizualizari


Instituţiile de spectacole şi muzeale din subordinea Ministerului Culturii marchează, joi, Ziua Mondială a Artei printr-o serie de evenimente şi activităţi care să sublinieze, în contextul actual, importanţa majoră pe care o are arta în vieţile oamenilor.

Activităţile au loc respectând regulile sanitare impuse de pandemie, iar acestea se desfăşoară fie cu public, fie online, acolo unde rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 este mai mare decât cea permisă.

Ziua Mondială a Artei marchează anual, la data de 15 aprilie, contribuţia artelor la dezvoltarea culturii universale. Iniţiativa de a marca această zi aparţine Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara (Mexic) şi a fost marcată pentru prima dată în anul 2012. Ziua a fost aleasă în memoria umanistului italian Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452.

Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română are în program, pentru 15 aprilie 2021, un recital instrumental ce va fi transmis, ora 19:00, în direct de Radio România Muzical. Recitalul este susţinut de Ştefan Cazacu – violoncel, Andrei Licareţ – pian şi Gabriel Gîţan – pian, iar programul include Sonata a ll-a pentru pian si violoncel, Op. 26 nr. 2 de George Enescu şi Sonata pentru violoncel si pian Op. 40, de Dmitri Shostakovich.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează joi, de la ora 17.00, vernisajul expoziţiei de icoane pictate pe ouă de struţ, „De Rândul Paştilor”. Prin expunerea colecţiei de autor – 60 de icoane, realizate de Mariana Andone-Rotaru -, în asocierea tematică a icoanelor pictate pe sticlă din colecţiile Muzeului Ţăranului şi ale Muzeului de Etnografie Braşov, va fi prezentată publicului larg o abordare inedită a oului pascal. Expoziţia dva fi deschisă publicului până pe 9 mai 2021, în Sala „Tancred Bănăţeanu” a muzeului.

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa va participa în această zi la evenimentul „IMAGINARIUM – Ziua Mondială a ARTEI”, în cadrul căruia va susţine un recital vocal de operă cu soliştii instituţiei. Evenimentul va avea loc în Aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, de la ora 13:00.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi derulează un atelier de pictură, „Tu eu şi florile”, din seria atelierelor educaţionale de la Palatul Culturii derulate sub genericul D(istractiv) – I(nteractiv) – C(reativ) – E(ducativ), din perioada 14-17 aprilie.

Foto: Van Gogh – Irişi, pictura realizata in 1889, vanduta la licitatie in 1987 cu suma record de 53,9 milioane de dolari

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.