Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Limbii Materne

Astăzi, 21 februarie sărbătorim Ziua Internaţională a Limbii Materne. Această zi promovează diversitatea culturală și lingvistică pe întreg mapamondul și aminteşte de uciderea celor patru studenți care militau, pe 21 februarie 1952, pentru folosirea în mod oficial a limbii lor materne, bengali, în Bangladesh.

Popoarele indigene și-au exprimat întotdeauna dorința de a fi educate în propriile lor limbi, așa cum prevede Declarația Organizației Națiunilor Unite privind drepturile popoarelor indigene. Din anul 2019, este Anul Internațional al Limbilor Indigene, tema Zilei Internaționale a Limbii Materne din acest an este limbile indigene, factor de dezvoltare, pace și reconciliere. Popoarele indigene numără aproximativ 370 de milioane, iar limbile lor reprezintă cea mai mare parte a celor aproximativ 7.000 de limbi vii de pe Pământ. Multe popoare indigene continuă să fie marginalizate, discriminate și trăiesc în sărăcie extremă și sunt victime ale încălcărilor drepturilor omului (…). În această zi internațională a limbii materne, invit toate statele membre ale UNESCO, partenerii și părțile interesate din domeniul educației să recunoască și să aplice drepturile popoarelor indigene ” – Audrey Azoulay, Director-General UNESCO.

Ziua Internațională a Limbii Materne a fost proclamată de Conferința Generală a UNESCO în noiembrie 1999 (30C/62). La 16 mai 2009, Adunarea Generală a ONU a făcut apel prin rezoluția A/RES/61/266 „să promoveze conservarea și protecția tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeași rezoluție, Adunarea Generală a proclamat anul 2008 ca Anul Internațional al Limbilor, pentru a promova unitatea în diversitate și înțelegerea internațională prin multilingvism și multiculturalism.

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

Limba maternă se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală. Potrivit www.unesco.org, se estimează că, în cazul în care nu se acţionează în acest sens, jumătate din cele circa 6.000 de limbi vorbite astăzi ar putea dispărea până la sfârşitul acestui secol. Odată cu dispariţia limbilor şi a documentelor nescrise, omenirea ar pierde nu numai o bogăţie culturală, dar şi importante cunoştinţe milenare încorporate în limbile indigene.

Acţiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversităţii lingvistice şi educaţiei multilingve, ci ajută şi la dezvoltarea conştiinţei tradiţiilor lingvistice şi culturale în întreaga lume şi la inspirarea solidarităţii bazată pe înţelegere, toleranţă şi dialog.

Astfel, în statele membre ONU, Ziua Internaţională a Limbilor Materne este marcată prin organizarea a diferite manifestări culturale, seminarii, conferinţe, concursuri pe teme culturale, lingvistice şi educative, de către autorităţile guvernamentale, universităţi, institute de cercetare, culturale şi asociaţii culturale şi de tineret.

Printre temele evenimentelor din 2019 se numără: Dialog intercultural, Educația transformă vieți, Cum să trăim împreună.

Related posts

Leave a Comment

five + 19 =