Astăzi, 1 noiembrie, scade TVA-ul în domeniul turismului și parcurile de distracție!

Începând de astăzi, toate serviciile turistice vor putea beneficia de o scădere a TVA-ului. Acest lucru a putut fi posibil prin ordonanța de urgentă, care a fost adoptată de guvern.

Începând cu data de 1 noiembrie, cota de TVA pentru serviciile turistice va scădea la 5%, față de 9 procente, cât sunt în momentul de față.

Această măsură a fost luată prin ordonanța de urgență, adoptată de guvern, la începutul acestei luni, cu scopul de a stimula dezvoltarea turismului şi reducerea evaziunii fiscale.

Citiți și Radio România împlinește astăzi frumoasa vârstă de 90 de ani

Ordonanţa stabileşte reducerea cotei de TVA pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, scrie radioresita.ro.

Serviciile de restaurant și de catering vor beneficia de scăderea TVA-ului, iar pe lângă ele se alătură și activităţile din industria recreativă, respectiv pentru permiterea accesului în parcuri de distracţie şi parcuri recreative, dar şi utilizarea facilităţilor sportive pentru practicarea sportului, de exemplu, sălile de fitness.

Ordonanța prevede și eliminarea redeverențelor pentru apă termală și minerală în sectorul balnear, așadar turismul va avea de la 1 noiembrie cea mai mică cotă a TVA.

Guvernul a adoptat, reducerea TVA la 5% în domeniul turismului, pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, a parcurilor de distracţii şi recreative.

Citiți și Deputatul Rodica Paraschiv militează împotriva abuzurilor asupra copiilor

„Prin actul normativ se propune ca, începând cu data de 1 noiembrie 2018, să se extindă aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru următoarele operaţiuni: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice altele decât berea; dreptul de utilizare a facilităţilor sportive în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, altele decât cele care sunt deja scutite prin legislaţie, serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracţii şi în parcuri recreative. Această măsură are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, conform Agerpres.

El a explicat că TVA de 5% nu se referă la servicii de intermediere a pachetelor turistice.

Nelu Barbu a precizat că o altă măsură “cu impact pozitiv” asupra turismului balnear, adoptată la propunerea Ministerului Economiei, vizează eliminarea cotei redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală, utilizate pentru consumul populaţiei la buvetele publice.

“Prevederea se va aplica tot începând cu 1 noiembrie 2018. Până acum, cota redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală era de 5% din valoarea producţiei şi se plătea la încheierea licenţei sau la eliberarea permisului de exploatare. Prin această măsură se urmăreşte susţinerea turismului balnear şi diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a menţionat că cele două măsuri au fost incluse într-o ordonanţă de urgenţă prin care se reduce cota TVA pentru turism şi activităţile conexe şi sunt prevăzute mai multe măsuri pentru încurajarea conformării voluntare a contribuabililor la plată, precum şi modalităţi de sprijin pentru autorităţile locale.

Related posts

Leave a Comment

15 + thirteen =