Arheologii au descoperit un „frigider” sumerian cu o vechime de 5.000 de ani

24 februarie 2023  |  07:07  |  👁 97 Vizualizari


O echipă de arheologi italieni şi americani a descoperit într-un sit din sudul Irakului ceea ce se crede că ar fi fost un fel de frigider folosit pentru păstrarea şi conservarea alimentelor în Sumeria antică, în urmă cu 5.000 de ani, transmite ANSA.

Descoperirea „tavernei” a fost realizată pe locul capitalei unuia dintre cele mai importante oraşe-stat din Mesopotamia, vechiul Lagaş, în prezent Tell al-Hiba.

Arheologii de la Universitatea din Pisa şi Universitatea din Pennsylvania (Lagash Archaeological Project) au descoperit ceea ce au descris drept o zonă de luat masa în aer liber, cu bănci, un cuptor, recipiente pentru conservarea alimentelor, resturi de alimente antice şi un „frigider” numit „zeer”, un termen în arabă care descrie tehnica „vas în vas” de conservare a alimentelor şi băuturilor prin protejarea lor de căldură.

Hanul din 2.700 î.Hr. a fost descoperit la doar 50 de centimetri adâncime, la Tell al-Hiba.

„Descoperirea aduce informaţii noi pentru studiul dietei şi preparării alimentelor în Mesopotamia, până în prezent cunoscute şi examinate în mare măsură prin texte, care totuşi nu acoperă cele mai vechi perioade ale sumerienilor”, a declarat Sara Pizzimenti, lector în arheologie şi istoria artei din Orientul Apropiat la Universitatea din Pisa, conform Agerpres.

„În interiorul unui local public pentru producerea, distribuirea şi consumul meselor, lucru care cel mai probabil se întâmpla în curtea mare cu bănci, au fost găsite în jur de o sută de boluri cu resturi alimentare alături de dispozitive pentru conservarea alimentelor şi băuturilor”, a adăugat cercetătoarea.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.