Arabia Saudită şi Rusia au fost principalii furnizori de ţiţei al Chinei, în 2022

20 ianuarie 2023  |  09:28  |  👁 135 Vizualizari


Rusia a rămas al doilea mare furnizor de ţiţei al Chinei, în 2022, după Arabia Saudită, rafinăriile chinez profitând de preţul scăzut al petrolului rusesc, potrivit Agerpres.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. Dar, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor „nu are limite”.

Anul trecut, importurile Chinei de ţiţei din Rusia au urcat cu 8%, la 86,25 milioane de tone, echivalentul a 1,72 milioane de barili pe zi (bpd), arată datele Administraţiei Vămilor de la Beijing.

În decembrie, China a cumpărat 6,47 milioane de tone de petrol din Rusia, echivalentul a 1,52 milioane bpd, comparativ cu 1,7 milioane bpd în perioada similară din 2021.

În total, Arabia Saudită a livrat Chinei anul trecut 87,49 milioane de tone, echivalentul a 1,77 milioane de barili pe zi, un nivel similar cu cel din 2021.

Analiştii se aşteaptă ca Arabia Saudită să rămână furnizorul dominant de ţiţei al Chinei, după vizita la Riad a preşedintelui Xi Jinping din decembrie, când a anunţat că Beijingul va face demersuri pentru ca să plătească pentru petrol în yuani şi nu în dolari SUA.

De asemenea, datele Administraţiei Vămilor de la Beijing arată că importurile Chinei de ţiţei din Malaezia, deseori folosită ca punct de transfer în ultimii doi ani pentru petrolul provenit din Iran şi Venezuela, aproape s-au dublat în 2022, la 35,68 milioane tone în septembrie, depăşind precedentul record din august, de 3,37 milioane tone.

Livrările de ţiţei din SUA către China s-au situat la 7,89 milioane de tone în 2022, un declin de 31% faţă de 2021.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.