Anunțul dimineții pentru toți elevii din România

8 iunie 2021  |  05:41  |  👁 434 Vizualizari


Uite alocația, nu e alocația

Încă din primele zile ale anului 2021 principalele teme au fost mărirea pensiilor și a alocațiilor pentru copii. La finele lui 2020, odată cu preluarea guvernării de către Florin Cîțu era anunțată înghețarea creșterii alocațiilor pe fondul crizei bugetare. Atât pensiile, care ar fi trebuit majorate cu 40%, cât și alocațiile celor mici nu mai erau pe agenda imediată a guvernului.

Ulterior, pe 24 mai, Ludovic Orban genera dispute aprinse între PNL și PSD, după anunțul făcut de acesta.  Liderul PNL și Președintele Camerei Deputaților vorbea de lipsa banilor de la bugetul de stat și, deci, de imposibilitatea măririi alocațiilor. Discursul său a generat polemici aprinse, printre cei care-i criticau mesajul aflându-se și Gabriela Firea.

„Nu le pasă de copii! Nu le pasă de familiile din România! Parlamentul a decis dublarea alocaţiilor copiilor! Guvernul de dreapta a anulat dublarea şi a decis doar creşterea în trepte a alocaţiilor copiilor, până la dublare.

(…)Au mai apărut păreri… Nu aş vrea să comentez. Sunt convins că vom ajunge la o soluţie. PNL, şi nu numai PNL, majoritatea acestei coaliţii a hotărât o formă la Senat prin care creşterea alocaţiilor s-a făcut numai de la 1 ianuarie.”, scria Gabriela Firea pe Facebook.

Luându-și atribuțiile de lider, Ludovic Orban a făcut un nou anunț, după ședința coaliției de aseară. Dacă până acum scuza a fost lipsa banilor de la buget, acum se pare că aceștia există. Ludovic Orban, aseară, a anunțat că în cele din urmă alocațiile se vor dubla. Termenul pentru această modificare, mult aștetptată de părinți, se va întâmpla de la 1 ianuarie 2022. Până atunci nu există nicio altă posibilitate de mărirre în timpul exercițiului financiar pentru 2021.

„Coaliţia îşi menţine angajamentul de a dubla alocaţiile conform legii. Am stabilit să crească alocaţiile. Următoarea creştere va fi de la 1 ianuarie 2022. Aşa cum e amendamentul la legea de adoptarea a OUG care a trecut de Senat şi e în dezbaterea Camerei Deputaţilor. În cazul în care va fi atacată la CCR, Guvernul trebuie să fie pregătit să emită OUG.

Când se alcătuieşte bugetul de stat, se alcătuieşte pe baza legislaţiei aflate în vigoare la acel moment. Menţinem acea majorare care este stabilită prin legea care a fost adoptată în Parlament. Va creşte de la 1 ianuarie 2022 prima tranşă, urmând să se decidă în funcţiile de resursele bugetare care va fi ultima tranşă”, a spus Ludovic Orban.

Declarații contradictorii în sânul PNL

Și după cum ne-au obișnuit actualii lideri guvernamentali, și de data asta stânga nu știe ce face dreapta. Dacă Ludovic Orban este foarte sigur că de la 1 ianuarie 2022 se vor dubla alocațiile, de cealaltă parte, Florin Cîțu declara altceva.

Conform premierului alocațiile ar fi trebuit majorate de la 1 iulie. Aceleași asigurări le dădea și Raluca Turcan, Ministrul Muncii. De data asta, însă, lucrurile s-au schimbat total, iar mărirea promisă va fi amânată printr-o ordonanță de urgență, cel puțin așa declara, tot aseară, și Florin Cîțu.

”Colegii mei din coaliţie au fost acolo când am aprobat bugetul pe anul acesta. Am discutat anul acesta despre o singură creştere a alocaţiilor, la începutul anului. Care va fi dinamica, va fi prin amendamente în Parlament.

Dacă nu le fac la timp, atunci va trebui o ordonanţă de urgenţă prin care să prorogăm. Nu de alta, dar nu vom avea în buget și atunci vom avea o problemă bugetară”, a spus Florin Cîțu.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.