Anul 2019 începe la Ploiești sub umbra împrumuturilor bancare

Anul 2019 începe la Ploiești sub umbra împrumuturilor bancare, creditele fiind – se pare – singura soluție pentru cofinanțarea unor proiecte europene sau pentru unele investiții locale. Înainte de Crăciun, consilierii locali ploieșteni au aprobat o hotărâre pentru contractarea unui împrumut intern de 34 de milioane de lei, suplimentându-se, practic, suma inițială, de 27,5 milioane de lei, printr-o hotărâre adoptată anterior. S-a renunțat astfel la lista de 11 obiective pentru care ar fi urmat să se contracteze un credit la o bancă din România în valoare de 27,5 milioane de lei și s-a recurs la o nouă variantă de împrumut. Aceasta înseamnă 34 de milioane de lei pentru 24 de obiective de investiții care ar urma să fie cofinanțate de Primăria Ploiești cu ajutorul unui nou credit.
De altfel, împrumuturile la bănci au fost mărul discordiei în toate ședințele Consiliului Local Ploiești în care s-a luat în discuție contractarea de noi credite de către municipalitatea ploieșteană. Dispute aprige pe seama necesității unui nou împrumut și a gradului de îndatorare al orașului au mers inclusiv până la certuri ca la ușa cortului în cadrul întrunirilor aleșilor locali ploieșteni.
Iar 2019 nu pare să vină cu schimbări majore în acest sens…
Anul trecut pare să fi fost un an mai relaxat din punctul de vedere al rambursării creditelor aflate în derulare semnate între Primăria Ploiești și instituțiile bancare, iar sumele destinate ratelor, comisioanelor și dobânzilor bancare s-au ridicat la peste 31 de milioane de lei. Din 2019, însă, cu toate că va ieși din schemă un credit contractat la Alpha Bank, care a avut ultima rată anul trecut, valoarea tranzacțiilor privind datoria publică și împrumuturi va crește la 45,3 milioane de lei plus dobânzi și comisioane bancare – de 6,2 milioane de lei.
De altfel, potrivit previziunilor bugetare pentru perioada 2019-2021, Ploieștiul va da înapoi băncilor în următorii trei ani tot mai mulți bani, în anul 2021, de exemplu, suma ajungând la 52,6 milioane de lei.
Adăugând și creditul care ar urma să fie contractat în baza hotărârii consilierilor locali privind împrumutul de 34 de milioane de lei, banii returnați băncilor vor constitui o parte importantă a bugetelor locale pe următorii ani.

Related posts

Leave a Comment

2 + 20 =