Din 9 noiembrie 2020 angajatorii privați și cei publici cu peste 50 de angajați sunt obligați să recurgă la telemuncă, iar acolo unde nu este posibil, să decaleze programul cu cel puțin o oră, potrivit OUG nr. 192/2020 publicată vineri în Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ companiile private și instituțiile publice cu peste 50 de angajați sunt obligate sa dispună munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite. În cazul în care munca la domiciliu sau telemunca nu sunt posibile, angajatorii trebuie să organizeze programul de lucru astfel încât salariații să fie împărțiți în grupe care să înceapă și să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.
În sensul Legii nr. 81/2020 telemunca este forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.
Activitatea de telemuncă se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru noii angajați sau prin act adițional la contractul individual de muncă existent.
Conform Legii nr.55/2020, angajatorii puteau sa-și trimita salariații să muncească de acasă doar cu consimțământul angajatului în cauză. Potrivit noii ordonanțe, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă este impusă unilateral de către angajator.
Actul normativ aduce modificări și Legii nr. 81/2018 privind prevederile referitoare la telemuncă. Astfel, angajatorul are obligația de a asigura salariatului mijloacele aferente tehnologiei informației și echipamentele de muncă necesare prestării muncii. Angajatorul și angajatul pot conveni, printr-un acord scris, ca salariatul să folosească mijloacele proprii pentru defășurarea activității la domiciliu. Până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe în Legea telemuncii nu era prevăzut în mod expres că echipamentul poate fi al salariatului și cum anume se procedează in această situație. Deși angajații sunt obligati să-și desfașoare activitatea de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă fără consimțământul angajatului în cauză, restul prevederilor referitoare la telemuncă ramân neschimbate. Astfel, potrivit Legii telemuncii contractul de muncă conține condițiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă. Asta înseamnă că părțile pot conveni ca angajatorul să suporte cheltuielile de energie electrică, de exemplu.
Tot ca urmare a noilor reglementări adoptate de Guvern, Ministrul Muncii Violeta Alexandru a declarat că angajații bugetari, care lucrează de acasă sau în regim de telemuncă, nu vor mai beneficia de unele sporuri precum indemnizația de hrană și toate cele care au legatură cu spațiul de la locul de muncă.
De asemenea, Ministrul Muncii a cerut Inspectiei Muncii sa ajute angajatorii pentru ca angajații care vor lucra la distanță să aibă toate documentele puse la punct. Astfel, Inspecția Muncii a elaborat și publicat un ghid care cuprinde informații și lămuriri privind desfășurarea activității angajaților în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă precum și demersurile legale care trebuie făcute de angajatori.