Amenzile pentru apeluri false la 112, mărite de 5 ori. Suma maximă este de 5.000 lei

După numeroase cazuri de alarme false la 112 care au pus poliţia pe drumuri în zadar, autorităţile au mărit de cinci ori amenzile.

Cei care mai fac glume proaste pot plăti până la 5.000 de lei. De asemenea, locul din care cineva sună la numărul de urgenţă va fi identificat automat prin coordonatele GPS, pentru că marți a fost adoptat, prin ordonanţa de urgenţă, proiectul pentru implementarea acestui sistem de localizare. Acelaşi document interzice şi vânzarea cartelelor preplătite fără buletin.

Sistemul localizează un apelant odată prin intermediul sateliţilor, dar şi cu ajutorul triangulaţiei de reţea. Datele se transmit automat atunci când o persoană sună la 112 şi anunţă că este în pericol imediat.

Dacă apelul la 112 este făcut dintr-o zonă cu acoperire bună a semnalului, cum ar fi marile oraşe, unde şi densitatea reţelelor mobile este mare, precizia localizării poate fi făcută cu o marjă de câteva zeci de metri. Dar nu le va spune salvatorilor şi etajul clădirii dacă ne aflăm într-un bloc înalt.

 

Raed Arafat, secretar de stat în M.A.I.: „Implementarea va dura până în februarie. Trebuie alocaţi nişte bani către STS pentru servere. Dar nu e un sistem perfect. Dacă eşti într-un beci nu merge şi telefonul trebuie să fie smartphone”.

Până atunci, sute de mii de oameni şi-au instalat pe telefoane aplicaţia 112 prin intermediul căreia, în prezent, pot trimite poliţiei datele localizare. Totul este să deţină un telefon inteligent şi să aibă acces la internet.

Acelaşi act normativ adoptat de Guvern vrea să descurajeze persoanele care sună la 112 şi anunţă cazuri false.

Viorica Dăncilă: „Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenție în situații de urgență, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei”.

Pe lângă majorarea amenzilor, cartelele preplătite vor putea fi cumpărate numai cu un act de identitate. Iar cei care au deja astfel de cartele, trebuie să se înregistreze la operatul de reţea până la 1 septembrie 2020.

 

Sursa: stirileprotv.ro

Related posts

Leave a Comment

19 + 15 =