În plin sezon de înflorire a ambroziei, multe dintre terenurile de pe teritoriul capitalei sunt invadate de această plantă extrem de alergenă și invazivă. Deși au obligația să o starpeasca, proprietarii terenurile pe care crește ambrozia nu par speriați de amenzile care pot ajunge până la 20.000 de lei. Grav este că și unele primării – cele care ar trebui să aplice legea – sunt prinse pe picior greșit.
Alergia la ambrozie este tot mai întâlnită în ultimii ani. Planta se răspândește pentru că rareori este stârpită, iar expunerea îndelungată la polenul produs de ambrozie aduce și problemele. Totul începe cu un nas înfundat.
Mihaela se plânge că în perioada de înflorire a plantei, în lunile august-septembrie, abia poate respiră.
Alergiile apar după mai mult de 3-4 ani de expunere la polenul de ambrozie. Sunt însă și bebeluși de câteva luni care au rinită alergică indusă de polenul acestei plante. Simptomele pot fi ținute sub control cu medicamente, spun medicii, însă nu se vindecă. Așa că orice ajutor e binevenit.
O singurã plantã maturã poate elibera în atmosferã câteva miliarde particule de polen și pânã la 30.000 de semințe. Astfel că planta se răspândește agresiv pe toate terenurile neîngrijite, așa cum se întâmplă de exemplu în Capitală, chiar dacă proprietarii au obligația să intervină.
Potrivit ministerului Sănătății, aproximativ 500 de mii de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivitã, afecțiune care în timp evolueazã spre astm.
Se estimeazã cã populația expusã la polenul de ambrozie atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țãrii, celelalte regiuni fiind mai puțîn afectate.