Alimentele ale căror prețuri ar putea să crească cel mai mult în decembrie. Sunt nelipsite din coșul de cumpărături pentru Sărbători

2 decembrie 2022  |  08:52  |  👁 182 Vizualizari


A început luna decembrie, au mai rămas doar câteva săptămâni până la Crăciun, iar mulți români se gândesc deja de pe acum la ce vor pune pe masă de Sărbători. Câți își vor putea permite, însă, un meniu îmbelșugat, ca anii trecuți, cu produse tradiționale – cum ar fi cârnații de porc, piftia, fripturile, prăjiturile făcute în casă sau cozonacul?

Cum au fost deja scumpiri la produsele alimentare și înainte de apariția sezonului rece, nu sunt puțini cei care se tem că și înainte de Sărbători vor mai crește prețurile la alimente. Deja sunt mulți români care se uită cu groază la cât de puține produse au ajuns să poată cumpăra cu sume pe care, până acum, le dădeau pe un coș simțitor mai plin, când mergeau la magazinele alimentare.

Pe listă: carnea de porc, dar și uleiul

Au fost scumpiri la ulei, zahăr, cartofi sau făină. Alimente nelipsite din coșul de bază al multor români. Ce urmează, pe final de an? Rămâne de văzut! Însă se estimează că prețurile produselor alimentare se estimează că vor creşte şi înainte de Sărbătorile de iarnă. Care ar fi alimentele care s-ar putea scumpi cel mai mult pe final de an? Pe listă figurează carnea de porc, uleiul și lactatele. Produse printre cele mai căutate, în perioada de dinaintea Sărbătorilor.

Dacă la momentul de față un kilogram de carne de porc poate fi găsit în supermarketuri la preţul de 25 de lei, în ultima lună a anului kilogramul poate să treacă şi de 30 de lei. De asemenea, uleiul ar putea ajunge de la 14 lei litrul, cât e acum, la 18 lei, în timp ce la lapte ar putea fi vorba de o creștere a prețului de aproximativ 2 lei.

Mai mult, potrivit analiştilor, coşul de cumpărături din decembrie ar putea ajunge să fie cu 15% mai scump decât în luna noiembrie.

Zilele trecute, ministrul Agriculturii păruse să încerce să-i liniștească pe românii îngrijorați de eventualitatea unor noi scumpiri, în această iarnă, la alimente. Petre Daea spusese într-o intervenție la TV, că în perioada ce vine nu se întrezăresc scumpiri. Nu s-ar justifica „obiectiv”, a susținut ministrul. „În perioada următoare nu se pot întrezări, și nici nu se justifică obiectiv scumpirile. Am fost și sunt de fiecare dată în magazine.

Prețurile la produsele de bază, care asigură furajarea animalelor, s-au stabilizat. De asemenea, la energie și la gaze”, a declarat, recent, ministrul Daea.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.