Este delicios si se afla in majoritatea alimentelor. Cantitatile mari de zahar pot duce la cresterea nivelului de adrenalina, ceea ce reproduce senzatia de atac de panica. In plus, excesul de zahar forteaza corpul sa-si foloseasca rezervele de energie, motiv pentru care te molesesti dupa ce ai mancat prea multe dulciuri.
Nutriotinistul Erica Hornung sugereaza sa consumi in loc carbohidrati sanatosi si sa consumi un mic dejun bogat in proteine pentru a iti mentine nivelul de energie.
Conform unui studiu publicat in „The Annals of General Psychiatry”, anxietatea poate avea o legatura cu nivelurile scazute de antioxidanti, intrucat acestia reduc inflamatia si stresul oxidativ- ambele afectand functionalitatea creierului.
Fructe, inclusiv cele de padure, nucile, fasolea sunt bogate in antioxidanti.
Cofeina te energizeaza cand esti obosita, dar perturba ritmurile naturale ale corpului, facand mai dificila reglarea lor.
Motivul? Aceasta blocheaza productia de adenozina, care normal provoaca somnolenta. Astfel ca, desi te stimuleaza pe moment, provoaca probleme cu somnul. Iti creste, de asemenea, nivelul de cortizol, facandu-te sa te simti iritata.
Dieta Mediteraneana presupune o alimentatie bogata in legume, fructe, nuci, masline, peste si este importanta pentru sanatatea cardiovasculara, dar si pentru cea mentala. Majoritatea acestor alimente contin acizi grasi omega-3 despre care oamenii de stiinta spun ca reduc anxietatea.
Studiile recente sugereaza ca microorganismele intestinale joaca un rol in formarea depresiei si anxietatii, in special pentru ca bacteriile din sistemul gastrointestinal transmit semnale sistemului nervos central. In abundenta, bacteriile daunatoare pot perturba functiile intestinale naturale si trimite mesaje nocive creierului.
Bacteriile bune (precum Lactobacillus), pe de alta parte, pot regla anxietatea si influenteaza pozitiv activitatea creierului.
Multe probiotice sunt disponibile sub forma de pastile, dar le poti obtine si din alimente fermentate precum iaurt, kombucha sau kefir.
Iti regleaza metabolismul, iti controleaza sistemul nervos si te ajuta sa sintetizezi aproape toti neurotransmitatorii, care, la randul lor, afecteaza reactiile la stres- serotonina iti imbunatateste starea de spirit, in timp ce oxitocina te calmeaza si incurajeaza interactiunea sociala.
Un deficit de B6 poate duce la iritabilitate, insomnie si depresie. Pe de alta parte, deficitul de B5 poate provoca hipertensiune arteriala, care duce la cresterea nivelului de stres.
Vitaminele B se gasesc in citrice, cereale integrale si legume.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.