Alegerile locale din septembrie s-ar putea amâna. Cine profită?

27 iulie 2020  |  07:17  |  👁 980 Vizualizari


Programate pentru 27 septembrie, după de au fost deja amânate din cauza pandemiei, alegerile locale sunt în pericol să fie amânate.

Tot mai multe voci din PNL susțin că situația actuală a răspândirii Covid 19 este cea care poate duce la o nouă amânare.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL„Mă uit la cifre. Lucrurile nu sunt deloc de neglijat. Mă îndoiesc că vom mai avea alegeri în septembrie.

Eu le-am spus colegilor mei, ce se întâmplă pe litoral este incredibil. În mai multe cazuri ar trebui retrase autorizațiile de funcționare. Nu e posibil să fie nevoie să mergi cu jandarmii peste ei ca să înțeleagă.”

Marcel Ciolacu i-a solicitat premierului să spună clar dacă are în vedere o asemenea variantă:

”Ludovic Orban trebuie să informeze urgent Parlamentul dacă a scăpat de sub control pandemia și se impune amânarea alegerilor locale și deschiderea școlilor!

Septembrie vine cu aceste două mari provocări, iar Orban nu se mai poate ascunde la nesfârșit în spatele propriilor interese electorale.

Trebuie să le spună românilor ce are de gând! Sunt răspunsuri care trebuie date acum, nu în ultima zi, așa cum a făcut în toată această perioadă, când a lăsat vid legislativ de două ori din cauza incompetenței și delăsării Guvernului său.

Orban trebuie să lase bâjbâiala și să spună clar, cu date exacte, care este situația epidemiologică și care este perspectiva. Se deschid sau nu școlile?! Se fac sau nu alegeri?! Sănătatea românilor și soarta copiilor noștri nu pot fi tranzacționate electoral”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook

Sunt localități din România unde administrațiile publice locale și-au făcut destul de bine treaba, iar oamenii sunt mulțumiți, cei mai mulți dorind continuitate. La polul opus, cele mai multe administrații și-au bătut joc de oameni, orașele și comunele arătând jalnic, asta și din cauza incapacității de a accesa proiecte europene, care le-ar fi putut face înfloritoare.

Ceea ce nu se spune este faptul că partidele din opoziție ar prefera să se prelungească actuala stare, asta și pe fondul situației economice, deja la stadiul de criză. Sunt elemente care nu au cum să nu conducă la erodarea puternică a PNL.

Majorările alocațiilor și pensiilor, sub ceea ce a fost votat deja în Parlament, duc inevitabil la costuri electorale. În plus, cele aproape 80 de miliarde de la UE sunt bani care nu vin imediat, ci etapizat, iar efectele nu se vor vedea în scurtul interval de până în alegeri, fie ele și amânate. Pensiile speciale sunt bine-merci, la locul lor.

Totodată, deși 80 de miliarde par mulți bani, să nu uităm că doar în acest an Guvernul s-a împrumutat aproximativ 20 de miliarde, ceea ce oferă o perpectivă mult mai clară asupra valorii banilor, care cu greu ar putea atenua dificultățile financiare.

Peste toate, efecte măsurilor restrictive impuse de actuala guvernare au strânit valuri de ură din partea unui segment semnificativ al electoratului. Poate nu ar fi fost atât de intens, dacă restricțiile erau dublate și de măsuri economice imediate, care să atenueze sentimentele de neliniște și nesiguranță. Cum bugetul este deja secătuit, trăind pe datorie de foarte mulți ani, prin grija tuturor guvernărilor pe care România le-a avut, este evident că puține sunt variante de măsuri economice de sprijin real.

Măsurile sanitare nu au fost dezaprobate de majoritatea populației, ba chiar mulți români le-au apreciat ca fiind foarte bune pentru protecția lor, însă comunicarea a fost dezastruoasă. Un ministru spunea una, altul îl contrazicea, președintele îi certa și îi chema la ordine. Toate acestea au fost atât de vizibile, încât au condus la decredibilizare.

PNL nu are încotro și continuă să guverneze, indiferent de costuri. Declarativ, toate partidele  ar vrea să câștige alegerile, însă toate știu ce le așteaptă, dacă ajung la guvernare.

PSD stă la cutie. Partidul nu pare să crească în sondaje. ”Slavă Domnului”, spun cei care își amintesc cum era când social-democrații dețineau puterea. PSD are încă forța în Parlament pentru a răsturna guvernul Orban, dar este evident că nu dorește. Deși liderul Ciolacu tot declară că va iniția o moțiune de cenzură, până acum s-a rezumat doar la moțiuni simple, care nu produc efecte în sensul căderii guvernului, nici măcar în planul imaginii neavând efecte. Oricât de populiști ar fi, PSDiștii sunt conștienți că dezastru economic actual, la care și ei au contribuit din plin, nu poate decât să îi țină pentru foarte scurt timp la guvernare.

USR, al treilea partid ca impact în rândul electoratului, nu pare să fie capabil să profite de problemele de imagine ale PNL și PSD. Nu s-au impus nici la europarlamentare, nici la prezidențiale. Cei de la USR păreau o alternativă de schimbare a percepției despre ”aceeași mizerie”, însă nu au fost convingători. Luptele interne au generat neîncredere. La acestea s-au adăugat strategiile de campanie, care s-au bazat exclusiv pe ”ce răi sunt ceilalți”, însă nu au fost dublate și de programe de guvernare, de propuneri economice concrete, care să convingă electoratul că nu se face doar o schimbare de oameni în fruntea țării, ci una fundamentală de abordare, prin profesionalism.

Posibil, pe fondul actual, dacă USR își schimbă strategia de imagine, arătând că este un partid capabil nu doar de arătat cu degetul, să aibă ceva șanse să mai crească, chiar dacă nu suficient pentru a-și asuma o guvernare.

Celelalte ”partidulețe” stau cuminți, toate fiind segmente rupte din cele două mari, PNL și PSD. Având un istoric comun, deja compromis, tot ce pot face este să mai ciupească ceva de la formațiunile mamă, eventual formând alianțe cu acestea, care să le scape de rușinea neatingerii pragului de 5%.

Nu este exclus ca momentele electorale să fie marcate, din nou, de absenteism. De această dată electoratul nu va mai putea fi acuzat că a micționat pe vot, chiar dacă tot el va fi cel care va suporta consecințele. Bonus, o prezență slabă la vot va menține UDMR în Parlament, o uniune exclusiv etnică putând să facă din nou jocurile de putere în România, înclinând balanța în funcție de beneficiile primite. Nu este ilegal, dar cunoașteți deja consecințele.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.



Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.