Alegeri legislative în Suedia. Ușor avantaj al stângii, avans important pentru extrema dreaptă, conform primelor estimări

12 septembrie 2022  |  05:45  |  👁 203 Vizualizari


Două sondaje efectuate la ieşirea de la urne la alegerile legislative de duminică din Suedia indică un uşor avans pentru tabăra de stânga, condusă de premierul în exerciţiu Magdalena Andersson, relatează AFP şi Reuters.

Astfel, stânga ar urma să obţină între 49,8% şi 50,6%, faţă de 48,0% până la 49,2% tabăra de dreapta/extremă-dreapta.

În acelaşi timp, conform celor două sondaje realizate pentru televiziunile suedeze SVT şi TV4, formaţiunea de extrema dreaptă Democraţii Suediei (SD, antiimigraţie) ar urma să obţină cel mai mare scor al său de până acum, între 20,5% şi 21,3%.

Magdalena Andersson speră să rămână la putere cu sprijinul unei coaliţii „roşu-verde”, ceea ce ar însemna un al treilea mandat de 4 ani consecutiv pentru stânga.

Aproape 7,8 milioane de alegători au fost chemaţi la urne în ţara cu 10,3 milioane de locuitori – unde participarea la vot este tradiţional ridicată – pentru a-i desemna pe cei 349 de membri ai Riksdag (legislativ unicameral).

Campania a fost dominată de teme favorabile dreptei: criminalitate şi reglări de conturi între bande, probleme de integrare, explozia facturilor la energie.

Primele rezultate parţiale, mai fiabile, erau aşteptate la circa două ore după închiderea birourilor de vot, la ora locală 20.00 (18.00 GMT).

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.