Alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin respinsă de comisiile din Camera Deputaților

Comisiile juridică şi pentru administraţie publică ale Camerei Deputaţilor au respins, marţi, iniţiativa legislativă a Partidului Naţional Liberal care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Proiectul urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Pentru funcţia de primar centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripţie. Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin.

Potrivit Agerpres, proiectul mai prevede că un al doilea tur de scrutin este organizat şi în cazul unui balotaj între mai mulţi candidaţi la funcţia de primar.

Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur. În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Proiectul a fost adoptat în iunie 2016 de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. În noiembrie 2018, în plenul Camerei Deputaţilor, nu a fost întrunită majoritatea calificată pentru respingerea proiectului, astfel că s-a decis retrimiterea la comisie pentru un nou raport.

Partidul Social Democrat a anunţat, în ultimele zile, atât prin vocea vicepremierului Daniel Suciu, cât şi prin cea a liderului deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis, că nu susţine un proiect privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

“PSD nu susţine un astfel de proiect şi susţine în continuare alegerea primarilor dintr-un singur tur. (…) Noi suntem consecvenţi cu poziţia de a avea alegeri dintr-un singur tur, pentru că ştiţi foarte bine în turul doi al unor alegeri de tipul acesta încep celebrele negocieri şi tranzacţionări ale voturilor dinspre un partid spre altul şi nu de fiecare dată prezenţa într-un tur doi la alegerile locale este mai mare decât prezenţa în turul întâi, ba dimpotrivă. (…) Povestea cu reprezentativitatea nu stă în picioare”, a afirmat luni Alfred Simonis.

Related posts

Leave a Comment