Ajutorul de înmormântare în 2022 s-a majorat

4 ianuarie 2022  |  08:12  |  👁 524 Vizualizari


Ajutorul de deces sau de înmormântare s-a majorat începând cu data de 1 ianuarie substanțial, ca urmare a creșterii salariului minim brut pe economie. Cât vor primi românii în noul an în cazul tragic al decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului și care sunt documentele necesare pentru a-l solicita afli în rândurile de mai jos ale acestui articol.

Ajutorul de înmormântare în 2022 s-a majorat

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, suma de bani pentru salariul mediu brut s-a mărit în conformitate cu Legea asigurărilor sociale de stat pe anul în curs. Câștigul salarial brut a crescut, de la 1 ianuarie, de la 5.380 de lei și a ajuns la valoarea de 6.095 de lei.

Majorarea salariului mediu brut influențează în mod direct și valoarea ajutorului de deces, care se calculează în funcție de valoarea salariului. Cuantumul ajutorului de deces se va acorda diferențiat, după cum veți putea observa:

– suma de 6.095 de lei va fi acordată persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar;
– suma de 3.048 de lei va fi acordată în cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului.

Pentru a primi ajutorul de deces veți avea nevoie, după caz, de următoarele documente:

 • cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
 • certificat de deces (original şi copie);
 • act de identitate al solicitantului (original şi copie);
 • acte de stare civila ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
 • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
 • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
 • adeverinţa care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă intre 18 si 26 de ani urma o forma de învătământ organizată potrivit legii (original).

  Cât primesc românii de la 1 ianuarie

  Anul 2022 a început cu un ajutor de deces modificat, astfel că pensionarii şi asiguraţii vor primi în anul în curs sume mai mari în cazul decesului unuia dintre membrii familiei.

  Ajutorul de deces este achitat unei singure persoane, care trebuie să dovedească cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz:

  a) soţul supravieţuitor;

  b) copilul;

  c) părintele;

  d) tutorele;

  e) curatorul;

  f) oricare altă persoană.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.