Adunarea Generală a ONU, convocată în sesiune specială de urgență pentru a discuta problema Ucrainei

28 februarie 2022  |  06:33  |  👁 178 Vizualizari


Consiliul de Securitate al ONU a votat duminică pentru a discuta problema Ucrainei în Adunarea Generală a ONU, convocată pentru luni într-o sesiune specială de urgență din cauza blocajului care există între membrii permanenți ai Consiliului, relatează CNN.

„Cerem Rusiei să-și atenueze retorica”, a declarat duminică ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas Greenfield, referindu-se la anunțul Moscovei de plasare în stare de alertă a forțelor sale nucleare.

Este pentru prima dată după 1982 când este convocată o sesiune extraordinară de urgență a Adunării Generale a ONU. În 1982, a fost convocată o sesiune extraordinară de urgență a ONU pentru a dezbate situația din teritoriile arabe ocupate în zona Înălțimilor Golan.

În plus, este doar a 11-a oară când o astfel de sesiune a Adunării Generale a ONU este convocată din 1950 încoace.

Săptămâna trecută, Rusia a recurs la dreptul de veto pentru a se împotrivi în Consiliul de Securitate unei rezoluții inițiate de Statele Unite de condamnare a Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Rusia deține, de altfel, președinția în exercițiu a Consiliului de Securitate.

Votul de duminică al celor 15 membri ai Consiliului de Securitate a fost unul procedural, nefiind astfel amenințat de un alt veto din partea Rusiei, precizează CNN. Rezultatele au fost similare cu votul de săptămâna trecută, care a blocat aprobarea rezoluției la care s-a opus Rusia.

Astfel, decizia de convocare a Adunării Generale a ONU – instanță formată din 193 de membri – a fost luată cu 11 voturi „pentru”, Rusia a votat „împotrivă”,  iar China, India și Emiratele Arabe Unite s-au abținut.

Nicio țară nu are drept de veto în Adunarea Generală a ONU.

Deși rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, ele au greutate politică. Statele Unite și aliații văd acțiunea la Națiunile Unite ca pe o șansă de a arăta că Rusia este izolată din cauza invaziei sale în Ucraina vecină, arată Reuters.

În 2014, după ce Rusia a anexat  Crimeea, 100 de țări care au votat în favoarea unei rezoluții prin care a fost declarat invalid referendumul privind statutul Crimeei.

„Orice încercare de a ocoli poziția Federației Ruse, orice încercare de a nu o lua în considerare, subminează însăși fundamentul Cartei ONU”, a comentat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, pe tema votului din Consiliul de Securitate.

Rezoluție pe teme umanitare propusă de Franța. Consiliul de Securitate se reunește pentru a cincea oară într-o săptămână

Pe de altă parte, Franța a propune în Consiliul de Securitate o rezoluție pe tema problemelor umanitare legate de Ucraina. Ca urmare, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă luni de la ora locală 15:00(20:00 GMT, 22:00, ora României). Va fi cea de-a 5-a reuniune a Consiliului de Securitate pe tema Ucrainei din ultima săptămână.

Responsabili ai Departamentului ONU pentru afaceri umanitare şi ai Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi vor participa la această sesiune, relatează AFP, preluată de Agerpres.  Franţa a cerut de asemenea ca secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, să intervină la această reuniune.

Cererea privind convocarea acestei reuniuni din partea Franţei, care a fost acceptată de Rusia, preşedinta în exerciţiu în luna februarie a Consiliului de Securitate, a fost susţinută de Irlanda, Albania, SUA, Norvegia, Regatul Unit şi Mexic.

Războiul declanşat în 24 februarie de Rusia în Ucraina ar putea provoca strămutarea a peste 7 milioane de persoane, potrivit unui comisar european. Afluxul de refugiaţi continuă să crească şi a determinat ţările europene să-şi mărească structurile de primire şi să anunţe donaţii alături de celelalte state. SUA estimaseră recent la 5 milioane numărul de refugiaţi în cazul în care conflictul continuă.

Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, a declarat că Franța va prezenta un proiect de rezoluție „pentru a cere încetarea ostilităților, protejarea civililor și accesul umanitar sigur și neîngrădit, pentru a răspunde nevoilor urgente ale populației”.

Rusia ar fi în măsură să blocheze demersul, dacă va alege să o facă. Ea are drept de veto în Consiliul de Securitate, alături de Statele Unite, Franța, Marea Britanie și China.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.