23 martie 2021 | 08:53 | 👁 651 Vizualizari
Ajutorul de 1.500 lei pentru creșă și grădiniță a fost eliminat înainte de a fi aplicat. Ministerul Finanțelor a precizat că atunci când s-a făcut bugetul de stat pe 2021 s-a „uitat” de această facilitate.
Potrivit unui proiect, publicat pe site-ul ministerului, măsura va fi suspendată anul acesta, chiar dacă ANAF anunțase că toate companiile pot depune aplicații pentru a primi acești bani. Conform Ministerului de Finanțe, impactul bugetar ar fi fost de 4,5 miliarde de lei.
Ministerul Finanțelor propune suspendarea
Ministerul Finanțelor vine cu o serie de lămuriri pe această temă. „Cu privire la proiectul de act normativ privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fiscal și prorogarea unor termene, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, prin care se propune suspendarea aplicării dispozițiilor art. 25 alin. (4) lit. i1) – i2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precizăm următoarele:
În practică, așa cum au semnalat atât contribuabilii interesați/organizațiile profesionale interesate de accesarea facilității fiscale privind educația timpurie, cât și organele fiscale, și chiar parlamentari, noile reguli fiscale reglementate s-au dovedit insuficiente pentru a permite aplicarea lor din cel puțin următoarele motive:
-
nu sunt definite categoriile de unități eligibile care oferă servicii de educație timpurie, conform legislației în vigoare, în condițiile existenței unei multitudini de categorii furnizori de educație timpurie (ex.: unități alternative de învățământ: Montessori, Waldorf, „after-school”-uri, cluburi ale copiilor etc.), cu forme diferite de organizare juridică (ex.: asociații, fundații, societăți);
-
nu sunt precizate categoriile de cheltuieli eligibile pentru acordarea stimulentului fiscal, în condițiile în care în practică există o multitudine de categorii de servicii furnizate pentru educație timpurie;
-
nu este prevăzută modalitatea de suportare/decontare de către angajator a cheltuielilor cu educația timpurie și nici documentele justificative corespunzătoare;
-
nu este specificată modalitatea de fracționare a plafonului de 1.500 lei/copil între angajatorii părinților şi/sau între angajatorii aceluiași părinte;
-
nu este prevăzută modalitatea de calcul pentru plafonul creditului fiscal, în corelație cu perioada de calcul/declarare a impozitului pe profit (trimestrial/anual); cazul angajatorilor care înregistrează pierdere;”, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.
Aplicarea acestei măsuri se suspendă, așadar, începând cu data de 1 aprilie 2021 până la data de 31 decembrie 2021, inclusiv.
Ne puteti gasi si pe Facebook!
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.