Adevărata eleganţă se obţine printr-un acord perfect între haină, împrejurare şi personalitate

Deşi nu haina îl face pe om ramânem adesea tributari primei impresii în care ţinuta vestimentară contează mult. Ea ne spune ceva important. Hainele din garderobă trebuie să fie de bună calitate, cu o croială care să avantajeze, să se armonizeze între ele şi să fie atent îngrijite.
Ţinuta de zi a unui domn este alcatuită din costume deschise, sacouri de lână la care se asortează pantaloni, cămaşi între care cămaşa albă are importanţa sa de necontestat, încălţăminte neagră sau maro, palton, trenci sau jachetă trei sferturi, manuşi de piele.
Jeans-ul s-a impus în modă încetând să mai fie exclusiv un articol al ţinutelor sport. El face parte, astăzi, aproape din orice garderobă asortat cu tricouri şi cămaşi pentru ţinutele sport şi cu sacouri pentru o ţinută de zi mai elegantă.
Camaşa fără cravată cu sacou sau pulover se poartă cu nasturele de sus, obligatoriu descheiat.
Un costum uni se poartă cu o cămaşă într-o singură culoare sau cu o cămaşă în dungi la care se asortează o cravată simplă, discretă. Seara se poartă costum negru, albastru închis sau gri închis.
Sacoul trebuie să aibă mânecile astfel încât din manşeta cămăşii să se vadă 1-2 cm.
Pantalonii trebuie să atingă partea din faţă a pantofilor.
Cravata se poartă cu sacou şi trebuie să atingă uşor catarama curelei.
La un sacou se închide obligatoriu nasturele din mijloc şi opţional cel de sus, niciodată cel de jos.
Şosetele trebuie să fie lungi, peste gambă, astfel încât să nu se vadă piciorul.
Şosetele trebuie asortate cu costumul sau pantalonul şi mai nou se permite, atunci când rămâne în limita bunului gust, cu cămaşa, cravata, batista sau bretelele.
Pantofii care se poartă la costum trebuie să fie maro sau negri. Noile tendinţe acceptă şi nuanţele de vişiniu .
Pantofii şi cureaua trebuie să fie asortate. Atunci când pantalonul are găici trebuie purtată obligatoriu curea. Cureaua nu se poartă în acelaşi timp cu bretelele, iar acestea din urmă se poartă doar cu sacou. Tot cu sacou se poartă şi cămaşa cu guler şi manşete albe.
Este permis pantoful negru la un costum bleumarin. La costum nu este elegant să se poarte pantofi sport. De asemenea, pantofii de piele lăcuită nu sunt potriviţi cu o ţinută de zi sau casual.
Pentru evenimentele formale costumul este cel mai potrivit, excepţie făcând cele unde este cerută ţinuta black-tie, cu observaţia că eticheta interzice în acest caz camaşa neagră .
Eleganţa depinde mult de accesorii, aşa că pantofii şi curelele trebuie să fie de cea mai bună calitate.
Să nu uităm că o cravată nouă, modernă poate schimba în bine o ţinută.
Un barbat elegant, se spune, n-ar trebui să poarte altceva decât verigheta şi ceas.
Cu toate că moda se impune adesea aducând amendamente acestor reguli, cel care se îmbracă cu gust o face în virtutea bunului-simţ, respectând rigorile clasice şi implicit legile de bază ale esteticii.

Related posts

Leave a Comment

two + sixteen =