Aderarea României și Bulgariei la Schengen, din nou sub reflector. Noua explicație a Austriei, anunțul de ultim moment

21 noiembrie 2023  |  06:48  |  👁 112 Vizualizari


În 2023, cea mai importantă opoziție la aderarea României și Bulgariei la Schengen a venit din partea Austriei, iar acest lucru nu pare să se remedieze curând. Cu toate acestea, se fac multiple presiuni asupra oficialilor austrieci pentru a-și schimba votul.

În această săptămână, ministrul de externe al Bulgariei, Maria Gabriel, s-a aflat într-o vizită de lucru la Viena. În mod inevitabil, s-a întâlnit și cu omologul său austriac și, printre altele, a adresat veto-ul Austriei pe marginea intrării României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație.

De ce nu suntem în Schengen

În ultimele săptămâni și luni, s-a schimbat destul de mult retorica Austriei pe marginea acestui subiect foarte important pentru români, deși consecințele sunt neschimbate. Acum, ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, a ținut să menționeze că votul negativ nu vizează în mod direct România și Bulgaria, nu trădează o părere proastă vizavi de cele două țări. În schimb, problema este cu spațiul Schengen, cum funcționează acesta, care sunt problemele sale de fond.

 

Din câte se pare, blocada ce lovește direct România și Bulgaria nu este despre bulgari și români. În schimb, este despre faptul că guvernul de la Viena are ”o problemă fundamentală” cu Schengen, cu migrația masivă și granițele slabe la intrarea în spațiul de liberă circulație. La momentul de față, Austria se confruntă „în mod sistematic” cu cel mai mare număr de cereri de azil din toată zona Uniunii Europene. Migraţia ilegală trebuie redusă, iar protejarea frontierelor exterioare trebuie intensificată.

 

Ce urmează pentru spațiul Schengen, aderarea României și Bulgariei

De partea cealaltă a baricadei, în urma întâlnirii de la Viena, oficialii bulgari sunt optimiști că nu va mai trece mult timp până când Bulgaria va intra în Schengen și, implicit, România. Imediat după, oficialii de la Sofia au oferit asigurări că își vor apăra mai eficient frontierele. După cum a insistat Maria Gabriel, austriecii se pot baza pe abilitatea Sofiei de a face față noilor provocări derivat din zona fără controale la frontieră.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.