Acuzații de ”fentă financiară” la USR. Filiera prin care banii de la partid ajung la Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene

13 ianuarie 2023  |  08:20  |  👁 76 Vizualizari


Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, se află în centrul unor acuzații potrivit cărora ar fi plătit de Uniunea Salvați România (USR) chiar prin intermediul unei firme – Thinking Ahead Research and Consultancy SRL – al cărui administrator unic este din 16 noiembrie 2021. Mai mult, Cristian Ghinea a fost acuzat de adversarii politici că ”și-ar fi pregătit terenul”, astfel încât să acorde consultanță în implementarea PNRR.

La finalul anului 2021, Cristian Ghinea a anunțat că renunță la funcțiile de conducere și că va rămâne simplu membru USR, având un nou proiect de ”monitorizare a fondurilor PNRR”.

”Dragi colegi, vă anunț prin prezenta decizia mea de a demisiona din poziția de vicepreședinte și membru în Biroul Național al USR începând cu data de 1 ianuarie 2022. Motivul imediat al acestei decizii ține de două proiecte pe care le demarez împreună cu colegii europarlamentari Dragoș Pîslaru și Vlad Botoș, proiecte de monitorizare și asistență pentru PNRR.

Aceste fonduri vin din bugetul Parlamentului European, dar sunt la dispoziția europarlamentarilor, pe bază de proiecte de comunicare/ cercetare/ politici publice. Vom lansa în ianuarie (2022 – n.r.) platforma de monitorizare a PNRR și apoi imediat publicații și activități de asistență pentru primari/ consilieri privind ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri”, scria atunci fostul ministru, într-un mesaj trimis Biroului Național al USR.

La acea dată, Dragoș Pîslaru era încă membru USR, el demisionând din partid în iulie 2022, alături de Dacian Cioloș, cu care a fondat atunci partidul REPER.

Această decizie a lui Cristian Ghinea a ridicat unele semne de întrebare, iar în scenariu au apărut, ulterior, firma Thinking Ahead Research and Consultancy SRL și Asociația ”O Țară ca Afară”, înființată chiar de fostul ministru.

Firma Thinking Ahead Research and Consultancy SRL – zero angajați

Firma Thinking Ahead Research and Consultancy SRL – zero angajați în intervalul 2005/2021 – are ca domeniu de activitate, printre altele, ”activități de consultanță pentru afaceri și management”.

Acuzația de ”fentă financiară” pornește de la un calcul simplu. Firma Thinking Ahead Research and Consultancy SRL este impozitată în regim de microîntreprindere și, în consecință, pentru 5.000 de euro pe lună – salariul pe care îl primește de la USR -, Cristian Ghinea plătește taxe de 50 de euro pe lună + 1.170 de lei pe lună – impozit și contribuții la un salariu minim -, respectiv aproximativ 1.650 de lei, notează psnews.ro

Dacă USR l-ar plăti pe Ghinea în calitate de angajat și nu pe firmă, la un venit net de 5.000 de euro (circa 24.750 de lei), partidul ar trebui să achite statului român:

  • 10.577 de lei contribuție la pensii (CAS)
  • 4.230 de lei contribuție asigurări sociale de sănătate (CASS)
  • 2.750 de lei impozit

Ceea ce reprezintă un salariu brut de peste 42.300 de lei, din care contribuțiile la stat ar fi de peste 17.550 de lei.

USR a virat în contul lui Cristian Ghinea, în anul 2022, nu mai puțin de 260.000 de lei, iar concluzia ar fi aceea că USR plătește statului român, pentru angajatul Cristian Ghinea, cu aproape 16.000 de lei mai puțin decât ar fi normal.

Continuarea articolului aici

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.