Acuzat că a încălcat regulile izolării, un epidemiolog celebru și consultant de bază al lui Boris Johnson a demisionat din Grupul științific pentru situații de urgență

6 mai 2020  |  10:09  |  👁 349 Vizualizari


Profesorul Neil Ferguson, specialist în dezvoltarea de modele matematice pentru a reliefa răspândirea virusurilor, și-a anunțat demisia din Grupul de consultanță pentru situații de urgență – Sage, după ce în presa britanică au apărut acuzații că a încălcat regulile izolării. Testat pozitiv pentru coronavirus pe 19 martie, Ferguson a fost vizitat de două ori de o femeie, inclusiv în intervalul de două săptămâni obligatoriu pentru izolarea celui infectat. Neil Ferguson este cel care l-a convins cu calculele sale pe premierul Marii Britanii, Boris Johnson, să impună restricțiile pentru protejarea populației.

The Telegraph a publicat informații potrivit cărora profesorul Ferguson i-a permis unei femei, cel mai probabil amanta sa, să îl viziteze de două ori la locuința lui din Londra, în timpul restricțiilor. Potrivit regulilor impuse de autorități, cuplurile puteau să decidă la începutul stării de izolare dacă vor să locuiască împreună sau separat. Doar că femeia este căsătorită. Ea locuia cu soțul și cu copiii.

Mai mult, Ferguson a fost depistat pozitiv cu coronavirus pe 19 martie. Femeia l-a vizitat de două ori, inclusiv pe 30 martie, adică și în intervalul de 14 zile cât bărbatul ar fi trebuit să stea în izolare strictă. A doua oară l-a vizitat pe 8 aprilie.

Accept că am comis o eroare de judecată și că am acționat greșit. De aceea am decis să mă retrag din comisia Sage. Am acționat crezând că am dobândit deja imunitate după ce am fost testat pozitiv pentru coronavirus și m-am izolat complet timp de aproape două săptămâni după ce am prezentat simptome„, a subliniat marți seară Neil Ferguson.

Regret profund orice subminare a mesajelor clare privind nevoia continuă de distanțare socială pentru a controla această epidemie devastatoare. Îndrumările guvernamentale sunt fără echivoc și au fost emise pentru a ne proteja pe toți„, a adăugat el.

Cercetările desfășurate de Ferguson alături de colegii de la Imperial College London au arătat că, fără măsuri drastice, 250 de mii de britanici erau în pericol mortal din cauza coronavirusului.

Decizia sa vine după ce un alt specialist de marcă, dr. Catherine Calderwood,  responsabil medical de vârf în Scoția, a demisionat. Calderwood a fost intens criticată după ce a mers de două ori la o altă locuință pe care o deține, în ciuda restricțiilor de circulație.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.