Activist de mediu, mesaj îngrijorător: În ritmul în care ne aflăm, în 20 de ani rămânem fără păduri

7 octombrie 2021  |  05:34  |  👁 272 Vizualizari


Jurnalistul Liviu Mihaiu, activist de mediu, a precizat, miercuri, că dezbaterile privind adoptarea unei noi strategii forestiere naţionale ar trebui să dureze câteva luni, pentru că altfel, în ritmul în care se desfăşoară lucrurile astăzi, „în 20 de ani riscăm să rămânem fără păduri”.

,,Dezbaterile acestea ar trebui să dureze cel puţin câteva luni bune, nu se poate o strategie fără un lobby şi o propunere, dacă vreţi, cartelată între partidele politice care vor să salveze România, pentru că, în ritmul în care ne aflăm astăzi, în 20 de ani rămânem fără păduri, chiar dacă începem să plantăm mâine.

Plante, plantări, cum ştie toată lumea, există la minister de foarte mulţi ani, dar cum multe lucruri din România, după integrarea noastră în UE, sunt doar pe hârtie, problema este că ne trebuie oameni şi decidenţi la nivel de premier, care să schimbe această direcţie a unei maşini care se îndreaptă spre zid, fără frâne, cu 200 de kilometri la oră. Problemele de mediu cam în metafora asta se circumscriu”, a subliniat Liviu Mihaiu, la o dezbatere organizată la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, braconajul silvicol este prezent în toate domeniile de mediu ale României, iar lemnul şi copacul trebuie declarate un bun naţional, în contextul în care o mare parte lemnul tăiat în România provine din surse ilegale.

,,Braconajul silvicol este prezent în toate domeniile de mediu ale României. La braconajul piscicol, la care mă pricep foarte bine, trebuie să vă spun că dosarele care s-au sfârşit cu executare în instanţă sunt sub 5%. Acelaşi lucru se pare că se întâmplă şi în braconajul silvicol.

Cu toate că pădurea şi copacul sunt cuprinse în documentele CSAT ca fiind de interes şi siguranţă naţională, cu toate astea doar în ultimul timp şi la revolta societăţii civile şi a presei pentru cei care sunt în fiecare zi în munţi, bătuţi de această mafie, cu toţii ştim statisticile care ne copleşesc şi care ne aşază la coada UE atât la suprafaţa împădurită a ţării, care este mult sub media europeană. Dar, dincolo de faptul că în România dispar trei hectare pe oră şi că 50% din lemnul tăiat în România a provenit din surse ilegale, trebuie să spunem că mai e şi o problemă de psihoză naţională în ceea ce priveşte tăierea pădurilor”, a mai susţinut Mihaiu.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.