Acte necesare ITP în 2021. Când se face și cât costă

23 iulie 2021  |  05:57  |  👁 208 Vizualizari


Actele necesare pentru ITP în 2021 nu sunt foarte multe, procedura fiind una destul de simplă. Este bine de știut însă, că valabilitatea și prețul pentru ITP variază în funcție de tipul și vechimea autovehiculului.
Potrivit legii, la fiecare inspecţie tehnică periodică – ITP, maşinile trec sau nu de verificare în funcţie de cât de grave sunt problemele tehnice pe care autoturismul le are. În cazul celor minore, legea prevede că se va putea trece de ITP. Dacă se constată deficiențe majore însă, proprietarul este obligat să le remedieze în termen de 30 de zile și să revină în service cu cele patru acte necesare ITP.
Acte necesare ITP în 2021 Lista cu acte necesare ITP în 2021 este una restrânsă și conține următoarele documente:
Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul) – original, sau după caz, autorizația provizorie de circulație
Actul de identitate al conducătorului auto-original
Poliță R.C.A. (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției – original
Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original-securizată de R.A.R În cazul în care proprietarul este o societate de leasing se acceptă copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea „conform cu originalul”.
Cât costă ITP în 2021 După ce știm lista cu acte necesare pentru ITP, mulți dintre noi ne întrebăm cât costă ITP-ul. Prețul pentru inspecția tehnică periodică variază în funcție de service-ul ales pentru realizarea ITP, dar și de tipul autohevicului. Așadar, pentru un autoturism pe benzină prețul ITP este, în medie, aproximativ 120-130 de lei, iar pentru cele diesel prețul poate ajunge și chiar depăși 150 de lei.
Același preț pentru ITP poate fi valabil și în cazul microbuzelor sau autoturismelor 4×4 . În cazul motocicletelor sau mopedelor, costul ITP poate varia între 80-100 de lei.
Valabilitate ITP în 2021
Valabilitatea ITP-ului variază în funcție de vechimea autovehicului, dar și de gabaritul ori destinația de utilizare a acestuia:
Mașini noi – ITP la 3 ani. Termenul pentru efectuarea primei inspecții se socotește de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.
Autovehicule care au mai puțin de 8 locuri – ITP valabil 2 ani
Mașini mai vechi de 12 ani – ITP valabil 1 an
Mașini destinate transportului de persoane în regim de taxi și auotevhicule care au mai mult de 8 locuri – ITP valabil 6 luni
Autovehicule destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă mai mare de 3.500 kg – ITP valabil 1 an;
Autovehicule cu cel puțin 4 roți, destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă ce nu depășește 3.500 kg – ITP valabil 1 an;
Motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri- ITP valabil 2 ani;
Ce amendă se dă pentru ITP expirat
Atunci când un conducător auto circulă cu ITP expirat, acesta riscă o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, îi va fi reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) și confiscate plăcuțele. Un alt aspect important este că, în situația în care expiră ITP-ul, înmatricularea este suspendată automat. Așadar, dacă un conducător auto circulă cu ITP-ul expirat riscă și o amendă pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, valoarea total amenzii putând ajunge la 5.800 de lei.
Ce să verifici la mașină înainte de ITP Ca să fii sigur că obții certificatul ITP, verifică mai întâi următoarele componente și accesorii ale mașinii:
Discuri / Plăcuțe: să aibă destul material de fricțiune și să nu fie crăpate
Conducte frână: să nu aibă segmente ruginite sau deteriorate
Direcție: să fie reglat sistemul de direcție
Anvelope: să corespundă ca dimensiune cu cele din cartea de identitate a mașinii
Rugina: să nu fie rugină pe niciuna dintre zonele de caroserie: aripi, portiere, praguri
Lumini: Toate luminile (faruri, lumini de semnalizare, lumini spate, lumini de avarie, lumini de poziție și de frână) trebuie să fie funcționale:
Jante și pneuri: jantele și pneurile nu trebuie să fie deteriorate și adâncimea benzii de rulare a pneurilor să fie este de cel puțin 2 milimetri
Parbriz: să nu existe crăpături pe parbriz
Stergătoare: să nu existe rupturi sau găuri în cauciucul de la stergătoare
Lichid de spălare geamuri: să existe suficient lichid de spălare geamuri, pentru că este o condiție eliminatorie la ITP Combustibil și ulei de motor: să fie destul combustibil și ulei de motor pentru că se face o testare a nivelului de emisii
Scaune și centuri de siguranță: centurile de siguranță să fie funcționale.
Scaunul șoferului să poată fi reglat în față și în spate
Claxon: Dacă nu funcționează claxonul, acesta trebuie reparat înainte de ITP Lumini de avertizare de pe panoul de instrumente: toate luminile de pe bord trebuie să se aprindă și să se stingă la introducerea cheii în contact. Vitezometrul trebuie să funcționeaze
Placuțe de înmatriculare să fie curate și lizibile
Pachet legislativ obligatoriu: trusa de prim ajutor, setul de triunghiuri reflectorizante, stingător și vesta reflectorizantă.
În ce situație nu se trece de ITP
Legea prevede că inspecția tehnică periodică poate fi trecută chiar și în cazul în care se constată deficiențe minore. Însă în cazul celor majore, proprietarul este obligat să remedieze problemele și să revină la inspecție. Iată clasificarea problemelor tehnice, potrivit legii:
deficiențe minore: deficiențele care n-au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore;
deficiențe majore: deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante;
deficiențe periculoase: deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.
Cum verifici dacă ITP-ul a fost înregistrat pe site-ul RAR
Posesorii de autovehicule au posibilitatea de a verifica pe site-ul Registrului Auto Român (www.rarom.ro) dacă inspecţia tehnică periodică (valabilă) a vehiculului deţinut este înregistrată în baza de date. Acolo, ei vor completa seria Cărţii de Identitate a Vehiculului (CIV), sau seria caroseriei Dacă posesorii de vehicule sunt siguri că ITP-ul a fost corect efectuat într-o staţie autorizată de R.A.R. pentru această activitate, şi totuşi nu se regăsesc în baza de date a Registrului, ei pot completa un formular de sesizare
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.