Acciza la carburanți va fi redusă cu 50%. Prețul la pompă va scădea cu mai mult de 1 leu/litru

22 februarie 2022  |  17:17  |  👁 255 Vizualizari


Din această primăvară, prețul carburanților la pompă ar urma să scadă cu mai mult de un leu pe litru.

Este promisiunea coaliției de guvernare, care a decis să reducă la jumătate acciza la carburanți, ca soluție parțială a crizei din energie. Ca să pregătească terenul pentru întoarcerea la piața reglementată a energiei, guvernanții au mai decis ca actualele măsuri de plafonare și compensare, să fie prelungite și în aprilie.

Pentru un litru de benzină sau de motorină, prețul mediu a sărit de 7 lei, în condițiile în care acciza la carburanți a ajuns, anul acesta, la aproape 1.900 de lei la motorină și la aproape 1.800 de lei la benzină. Coaliția de guvernare a decis înjumătățirea accizelor.

Marcel Ciolacu, președintele PSD:“Din estimările noastre, ar scădea prețul cu circa un leu”.

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD: “Genul acesta de măsuri au un efect foarte bun în piață pe un termen determinat de 3-6 luni”.

Criticând liberalizarea pieței de energie, social democrații își doresc o întoarcere la o piața reglementată. Adică un preț stabilit de ANRE, care sa nu le mai permită furnizorilor să impună tarife in continuă creștere. Numai că acest lucru nu se poate face fără un acord al Comisiei Europene, drept urmare, până la noi discuții cu partenerii din Uniune, actualele măsuri de plafonare și compensare vor fi prelungite cu cel puțin o lună. Asta înseamnă că prețul la energie pentru consumatori nu va depăși 80 de bani, iar cel la gaze 31 de bani.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.