A patra încercare pentru programul “Rabla Local”. 3000 de lei în schimbul unei mașini mai vechi de 15 ani

3 februarie 2023  |  18:04  |  👁 252 Vizualizari


A patra încercare ar putea fi cu noroc pentru programul “Rabla Local”. Ministerul Mediului îl anunţă pentru primăvara acestui an, după ce, în 2022, a fost amânat din cauză că primarii nu au vrut să contribuie cu mai mult de 20% din primă, pe motiv că nu au bani în buget. Programul presupune ca fiecare proprietar care renunță la o mașină mai veche de 15 ani să primească 3.000 de lei.

Programul “Rabla Local” va avea un buget de cinci ori mai mare faţă de cel anunţat anul trecut. Vor fi suficienți bani pentru a scoate din circulaţie 100.000 de rable mai vechi de 15 ani. Principiul va fi primul venit, primul servit.

În schimbul maşinii predate la casat, proprietarii vor primi 3.000 de lei. 600 vin de la primarie și restul de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Proprietarul nu e obligat apoi să cumpere o altă maşină.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT, în funcție de populația fiecărei comune, fiecărui oraș, fiecărui municipiu.

Târgu Mureş este unul dintre municipiile care aplică programul Rabla Local încă de anul trecut, sută la sută din bugetul propriu.

Soos Zoltan, primarul municipiului Târgu Mureş: Anul trecut, două sute de dosare au fost aprobate, în valoare totală de 600.000 de lei.  Anul ăsta vrem să continuăm acest program, mai ales că ar mai fi fost foarte multe solicitări.

În Bucureşti, Primăria Sectorului 2 a prevăzut un buget pentru 5.000 de rable care ocupă locurile de parcare şi aşa insuficiente. Iar la Cluj-Napoca sunt bani pentru a strânge de două ori mai multe mașini vechi.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: De cele mai multe ori, comoditatea îi face pe oameni să nu ducă maşinile la casare. De ce să le ducă la casare dacă nu au un beneficiu material imediat?

Dan Tarcea, viceprimar Cluj-Napoca: Noi am alocat o sumă de şase milioane de lei. Încă nu ştim toate condiţiile şi Ministerul Mediului este responsabil să dea toate condiţiile.

Tot în primăvară urmează şi lansarea programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.