A început sezonul cireșelor, „aurul roșu” al României

Fresh cherry on black plate on wooden blue background

19 mai 2021  |  05:03  |  👁 340 Vizualizari


A început sezonul cireșelor. Cireșele costă în hipermarketuri peste 80 de lei kilogramul. Sunt cireșe de import aduse din Egipt, Grecia sau Iordania. Cele românești nu s-au copt încă.

60, 45 și chiar 15 lei. Sunt prețurile pe care le găsim în piețele din Timișoara pentru un kilogram de cireșe. Simțitor mai puțini bani decât la marile magazine.

Dacă în supermarketuri prețul cireșelor a ajuns și până la 90 de lei, în piețe găsim cireșe și cu 15 lei, adică de 6 ori mai ieftin.

Vânzător: Avem și cu 15, avem și cu 40, avem și cu 50 calitate clasa I, la magazine ce avem noi la 15 lei, la magazin au la 80-90 de lei kilogramul. Mi se pare că lumea s-a învățat la magazine și nu mai vine la piață.

Chiar și așa sunt mulți români care așteaptă prețuri mai mici.

Cumpărător: Nu sunt chiar atât de pofticios și nu că nu-mi permit, dar imens, 10 euro un kilogram de cireșe.

În Bacău, prețul unui kilogram de cireșe a scăzut considerabil în ultimele zile. Nici măcar acum nu își permit însă mulți să cumpere.

Vânzător: Nu vinzi mai mult de 10 – 15 kg pe zi.
-De ce?
-Sunt scumpe, vă dați seama! Alaltăieri erau 50, ieri și azi 35 dar tot… vânzare mică.

Cumpărător: Foarte scumpe. Nu îmi permit.

Cu maximum 30 de lei se vinde kilogramul de cireșe și în piețele din Târgu Jiu.

Cumpărător: Sunt scumpe, extrem de scumpe, dar n-avem ce să facem.
-Cât ați cumpărat?
-De 10 lei.

Specialiștii susțin că prețul cu care sunt vândute cireșele din import este stabilit în mare măsură de comercianții de la noi din țară.

Rareș Pândaru – inginer Stațiune de cercetare: Din punctul meu de vedere, îl reprezintă și transportul cireșelor din afară până aici, dar de multe ori prețul îl dau comercianții. Din livezile din exterirul țării, cireșele nu pleacă neapărat la un preț extraordinar, dar prețul se mărește pe parcurs când ajung în țară.

Cel mai pobabil, primele cireșe românești vor apărea pe piață peste o săptămână sau două, însă producția depinde de vreme.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.