6 curiozități despre sărut: câteva detalii mai puțin cunoscute

10 octombrie 2019  |  11:17  |  👁 501 Vizualizari


Sărutul este un simbol al iubirii și afecțiunii, al apropierii și legăturii speciale dintre două persoane. Este un gest la fel de vechi precum omenirea. Unele dintre primele mențiuni despre sărut se găsesc în patru texte vedice scrise în jurul anului 1500 î.e.n, care fac aluzie la oameni care se sărută.

Kama Sutra, care datează din primele secole ale erei noastre, dedică un întreg capitol diverselor tipuri de sărut. Așadar, iată șase curiozități despre sărut pe care, probabil, nu le știai.

1. Cel mai lung sărut din toate timpurile

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre sărut. În 2013, pe parcursul a trei zile, un cuplu thailandez și-a unit buzele timp de 58 de ore, 35 de minute și 58 de secunde. Ekkachai Tiranarat și Laksana Tiranarat au început să se sărute pe 12 februarie și nu s-au mai oprit până pe 14 februarie.

Gestul lor de afecțiune a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai lung sărut din toate timpurile. Cu toate că deținerea recordului este un premiu în sine, cei doi au primit drept bonus două inele cu diamant.

2. Curiozități despre sărut – Cel mai lung sărut de pe marele ecran

Recordul pentru cel mai lung sărut dintr-un film a fost de 3 minute și 24 de secunde. Gestul de afecțiune a avut loc între două femei, în pelicula „Elena Undone”, din 2010. Cele două protagoniste au depășit recordul anterior, stabilit în 1941, în filmul „You’re In The Army Now” – 3 minute și 6 secunde.

 

3. Există o legătură între sărut și poziția fătului în uter?

 

Statisticile arată că două treimi dintre oameni se apleacă spre dreapta când sărută pe cineva. Deși pare ciudat, predilecția pentru una dintre părți, stânga sau dreapta, este determinată încă dinainte să ne naștem.

Cercetătorul german Onur Güntürkün a observat 224 de oameni care se sărutau în locuri publice din trei țări diferite și a observat că majoritatea se aplecau spre dreapta. Savantul a încercat să-și explice această predilecție și crede că a găsit răspunsul.

În ultimele săptămâni de gestație, bebelușii dezvoltă unul dintre cele mai timpurii exemple de „asimetrie comportamentală”, întorcându-și capul spre dreapta sau spre stânga. Această alegere, crede Güntürkün, stă la baza preferinței de a înclina capului spre una dintre cele două părți în timpul sărutului.

 

4. Sărutul implică foarte mulți mușchi

 

Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre sărut. Deși nu pare că facem prea mult efort atunci când sărutăm pe cineva, această activitate implică nu mai puțin de 146 de mușchi.

O echipă de cercetători a studiat cu ajutorul aparaturii RMN mai multe cupluri care se sărutau. Oamenii de știință au descoperit că sărutul implică în principal mușchiul orbicular al gurii, precum și alți 34 de mușchi faciali și 112 de mușchi posturali.

 

5. Curiozități despre sărut – Există fobia de sărut

Frica de sărut este o fobie recunoscută de psihologi, denumită filemafobie (în greacă, „philema” înseamnă „sărut”). Această fobie este frecventă în rândul tinerilor și persoanelor lipsite de experiență, care se tem să nu facă vreo greșeală.

Cu timpul, fobia trece de la sine, însă există și cazuri când este nevoie de intervenția unui psihoterapeut. Uneori, filemafobia este asociată și cu misofobia, frica patologică de murdărire sau contaminare.

 

6. Originea sărutului franțuzesc

 

Iată ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre sărut. Francezii sunt cunoscuți pentru faptul că sunt aventuroși și pasionali în dragoste, dar asocierea dintre sărutul cu limba și francezi datează doar de la începutul secolului XX (în trecut, acest tip de sărut era cunoscut drept „sărutul florentin”).

Cum s-a ajuns la această asociere? Teoria spune că soldații englezi și americani care se întorceau din Europa după sfârșitul Primului Război Mondial își sărutau soțiile cu atâta fervoare – folosindu-și cu entuziasm limba – încât oamenii au presupus că dobândiseră astfel de abilități în timpul staționării în Franța.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.