Turismul rural vine ca răspuns firesc la sufocarea citadină, la ritmul de viață accelerat până la demență, la setea nevrotică (imposibil de satisfăcut) de notificări marcate cu roșu pe ecrane luminoase.
Norocul face să existe pe teritoriul României sate cu duiumul, multe dintre ele unice prin prisma peisajelor, a tradițiilor, a zestrei multiculturale. Satele, cu cât mai autentice, mai nebătute de picior turistic, cu un trai cât mai nealterat de civilizație, devin destinații tot mai căutate. Și nu doar pentru respiro-ul pe care-l oferă celui crescut printre claxoane, ci și pentru că oferă șansa de conectare: conectare la natură, la sine, la greierii care noaptea îi dau înainte cu pălăvrăgeala, dar și la comunitatea locală.
Cu acestea în minte, am ales cinci astfel de sate prea puțin cunoscute de pe întinsul României pe care ai putea să le cunoști vara aceasta.
1.Satul Sarichioi, Dobrogea-Această așezare lipoveană de pe malul lacului Razim oferă găzduire pentru mai puțin trei mii de suflete. Își trage rădăcinile din conflictul ortodox rusesc al secolului XVII, care i-a determinat pe mulți ruși lipoveni să pornească în lume și să-și caute locuri mai prielnice unde să se stabilească și să practice creștinismul conform riturilor vechi.
2.Letea, Delta Dunării-Sat de deltă prin excelență, Letea este cunoscut drept cea mai bine întreținută așezare de pe întinsul acestui pământ veșnic nou al României: Delta Dunării. Casele ridicate din lemn, chirpici și stuf și vopsite în culori vii, tradiționale, inconfundabile pentru această bucată de țară, adăpostesc nu mai mult de patru sute de suflete a căror principală ocupație este pescuitul. Te așteaptă aici, în acest loc certat cu asfaltul și în care principalul mijloc de transport este căruța, o simplitate de care nu credeai că omenirea mai este capabilă. Locuitorii sunt ucraineni, renumiți pentru ospitalitate, veselie și bunătăți gastronomice gătite pe vatră și alcătuite, în cea mai mare parte, din preparate pe bază de pește. Ciorbă de pește, borș de pește, scrumbie afumată, crochete de pește, icre, saramură de pește, mici asemenea… totul asortat la mămăligă și, musai, la un pahar de vin.
3.Bârsana, Maramureș-Frumoasă cum numai satele maramureșene știu să se înfățișeze ochiului turistic, Bârsana și-a văzut în ultimii ani popularitatea atingând cote, deși nesperate, justificate întru totul. Cireașa de pe tortul unei vacanțe petrecute în acest sat este, fără îndoială, mănăstirea ce-i poartă numele, una dintre cele mai frumoase din Maramureș, o zonă care știe oricum una-alta despre bisericile de lemn. În inima depresiunii Maramureșului, Wi-Fi-ul nu-și are locul, iar anunțul „batery low” de pe ecrane încetează să mai sperie și să-nfioare.
4.Dubova, Cazanele Dunării, Mehedinți-Ce poți să faci la malul Dunării, acolo unde fluviul se strecoară printre Munții Almăjului? Poți admira trecerea lui colosală, urmele pe care le-a săpat cu răbdare și constanță în roca neputincioasă, îți poți imagina cum arăta locul acum câteva milioane de ani, poți face plajă sub soarele de iulie… august. Ce nu poți face aici? Nu poți arunca cu hashtaguri în stânga și-n dreapta și nu poți deschide Whatsapp-ul. Punct. Privitul celor celor două maluri (român și sârb), în bătaia nestăvilită a soarelui pe suprafața lacustră este deja mai mult decât s-ar putea cere de la o vacanță reușită. Dar dacă nu te mulțumești tu cu una, cu două, o poți porni într-un suflet în drumeția ce unește Dubova de Vârful Ciucaru Mare, trecând prin peștera Ponicova.
5.Runcuri, Munții Apuseni-Acest cătun așezat pe platoul cu același nume nu adăpostește mai mult de o mână de case înghețate în timp, fânețe răsfirate pe coline apusene, tradiții și stiluri de viață care și-ar putea prea bine găsi loc printre paginile lui Petre Ispirescu. În plus (mare plus), șansa ca vreunul dintre cunoscuții tăi să se fi bucurat de cerul înstelat de aici, de poveștile localnicilor sau de tablourile agriculturii străvechi în cea mai autentică formă a sa este…. infimă.
Sursa: HotNews.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.