5 noiembrie, Ziua Internațională a Limbii Romani, o reamintire a moștenirii culturale comune între diversele comunități

5 noiembrie 2021  |  06:20  |  👁 651 Vizualizari


În fiecare an, pe 5 noiembrie, romii din Europa sărbătoresc Ziua Internațională a Limbii Romani. Vorbită în întreaga lume, romani este limba romilor, o limbă păstrată și transmisă din generație în generație de-a lungul secolelor, în principal în forma sa orală. În timpul primului Congres romi din 1971, romani a fost recunoscut oficial ca limbă a romilor în Europa. Acest lucru a condus la includerea sa în diverse reglementări internaționale, inclusiv în Carta Europeană a Limbilor Regionale și Minoritare a Consiliului Europei.

Ziua Internațională a Limbii Romani este importantă pentru viitorul romilor, pentru că limba este cel mai bun moment în care ei își arată bogăția și identitatea culturală. În plus, sărbătorind această zi, romii din întreaga lume au posibilitatea de a-şi sărbători frumusețea şi diversitatea culturală, de a organiza seminarii, ateliere și conferințe dedicate romani și de a organiza diferite activități care îi ajută să-şi păstreze limba vie pentru secolele următoare.

Consiliul Europei sprijină recunoașterea limbii romani la nivel european, precum și promovarea acesteia în cadrul sistemelor educaționale, utilizarea în vorbire și scris, în viața publică și privată.

Țara cu cei mai mulți vorbitori este România, urmată de Slovacia. Alte țări unde numărul de vorbitori este mare sunt Cehia, Bulgaria și Ungaria.

Primele cuvinte scrise în romani datează din anul 1547, când englezul Andrew Borde publică treisprezece expresii uzuale în limba romani, folosindu-se de cunoștințele superficiale ale unui informator.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.