“Chiar nu mai sunt necesare dezbateri între Klaus Iohannnis și Viorica Dăncilă, știe lumea cine este unul și cine este altul”, spunea prim-vicepreședinta PNL, Raluca Turcan. Dar chiar așa să fie? Hai să ne uităm un pic în istorie.
Klaus Iohannis este câștigătorul detașat al turului întâi al alegerilor prezidențiale. O va înfrunta, pe 24 noiembrie, pe candidata PSD, Viorica Dăncilă. Dar președintele în exercițiu vrea înfruntare doar la vot. Nu vrea o confruntare directă, o dezbatere prezidențială. PSD a cerut insistent acest lucru, a trimis scrisori către staff-ul de campanie al PNL.
Dar refuzul a fost categoric.
Probabil, președintele Klaus Iohannis se bazează pe faptul că va câștiga oricum alegerile prezidențiale. De ce crede asta, am încercat să explic AICI. Numai că refuzul președintelui de a sta față în față cu Viorica Dăncilă ar putea reprezenta o premieră pe scena politică din România ultimilor 30 de ani.
Primul scrutin prezidențial de după căderea comunismului a fost chiar în 1990, anul care marca întoarcerea României la democrație. Se întâmpla în mai 1990, când în studioul TVR au fost prezenţi Radu Câmpeanu, Ion Raţiu şi Ion Iliescu.
A fost un moment memorabil din care au rămas, până azi, vorbele lui Ion Rațiu, care încerca să surprindă într-o frază esența democrației: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”
De atunci și până la momentul 2014, când au avut loc precedentele alegeri prezidențiale, niciun candidat nu a refuzat confruntări directe. Sigur că au fost diverse pretenții ridicate, de la locul de desfășurare până la alegerea moderatorilor. Dar nimeni nu a spus că nu consideră importantă o dezbatere. Până la Klaus Iohannis din 2019.
În 1992 se întâlneau în studioul TVR Ion Iliescu și Emil Constantinescu. A fost o dezbatere întinsă pe mai bine de două ore și jumătate, la oră de maximă audiență. Pentru ca românii să vadă ce viziuni au cei care vor scaunul de președinte al României. Și românii au considerat că Ion Iliescu este cel mai potrivit.
Pe 11 octombrie, în același an, peste 73% dintre români ieșeau la vot, iar candidatul FDSN (un început de PSD la acea vreme) câștiga cu peste 61%.
Patru ani mai târziu, tot în studioul TVR, se întâlneau tot Ion Iliescu și Emil Constantinescu, ajunși din nou față în față în finala prezidențială. Momentul care a rămas în istorie după acea confruntare a fost celebra întrebare adresată de Constantinescu lui Ion Iliescu: „Credeți în Dumnezeu, domnule Iliescu?”. Totul a fost făcut cu un gest extrem de teatral.
Românii au putut vedea, din nou, ce poate și ce nu poate fiecare candidat.
În 2004, ai avut parte de dezbaterea dintre Adrian Năstase și Traian Băsescu. La câteva zile după, fostul primar al Bucureștiului și fostul ministru al Transporturilor avea să câștige primul mandat la Palatul Cotroceni. Dar îți mai aduci aminte ce s-a întâmplat la acea dezbatere? Îți aduc aminte.
La un moment dat, Traian Băsescu l-a întrebat retoric pe contracandidatul său: “Ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foști comuniști?”. Mulți cred că a fost momentul decisiv al dezbaterii și că dezinvoltura (sinceritatea) lui Băsescu i-a adus primul mandat la Cotroceni.
Cinci ani mai târziu, același Traian Băsescu se afla față-n față cu un alt candidat de la PSD, Mircea Geoană. Pe care l-a prins pe picior greșit și l-a încuiat cu întrebarea referitoare la vizita nocturnă la reședința lui Sorin Ovidiu Vântu. Rezultatul alegerilor a fost puternic influențat de această mișcare a lui Traian Băsescu.
Iată momentul memorabil:
Și uite așa am ajuns la momentul 2014, anul în care Klaus Iohannis, din postura de candidat care pornea cu a doua șansă, cerea dezbatere electorală cu Victor Ponta înainte de al doilea tur de scrutin. Ponta a acceptat, convins probabil că nu poate fi învins. Dar a acceptat și pentru că asta presupune democrația. Să vii în fața oamenilor și să te afișezi cu viziunile tale, dacă vrei să ajungi președinte.
Lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură și Iohannis a ajuns la Palatul Cotroceni.
Acolo unde se află și astăzi și unde s-a baricadat pe toată durata campaniei electorale și unde are de gând să se baricadeze până pe 24 noiembrie.
O dezbatere electorală contează. Și ea ar trebui să aibă loc.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.