Si am vrea sa ii transmitem si partenerului ceea ce simtim, insa nu intotdeauna este atat de natural si usor sa comunicam. Iti propunem 5 modalitati de a-ti exprima sanatos sentimentele in cuplu.
Exprima-ti aprecierea si multumirea ori de cate ori ai ocazia
Poate iti place cum s-a imbracat astazi, cum ii sta parul, apreciezi cafeaua pe care ti-a facut-o sau micul dejun gata pregatit, ori pur si simplu telefonul lui, doar ca sa vada ce faci, te-a binedispus. Spune-i, complimenteaza-l cand simti, multumeste-i cand ai ocazia.
Cuvintele frumoase in cuplu contureaza sentimentul de apreciere, de grija, de siguranta emotionala si este bine sa fie rostite recirpoc.
Respecta limbajele iubirii
Ii recomandam pe aceasta tema sa descoperi toate detaliile limbajelor iubirii in cartea: Cele 5 limbaje ale iubiri
Ti s-a intamplat ca cineva sa tina la tine, dar tu sa nu te simti neaparat iubita? Adesea experimentam astfel de sentimente fata de parinti, mai ales la varsta adolescentei. Sau invers, sa iubesti pe cineva foarte mult, dar acea persoana sa nu se simta mereu iubita? Practic iubirea exista, dar o intelegem diferit.
Tocmai pe acest concept au fost elaborate limbajele iubirii. Unii se simt iubiti, apreciati atunci cand primesc complimente, altii cand li se fac sevicii. Pentru unii, cadourile sunt dovada iubirii, pentru altii atingerile fizice aproba intimitatea (mangaieri, saruturi, tinerea de mana, imbratisarile etc.).
Este important să identificăm limbajul iubirii, al nostru, dar și al partenerului, pentru a putea trimite „mesajele” astfel încât să fie înțelese și eficiente.
Cele 5 limbaje ale iubirii sunt considerate: cadourile, serviciile, cuvintele, atingerile fizice și timpul petrecut în doi.
Sigur, acestea se întrepătrund, însă unul dintre limbaje este dominant și reprezentativ pentru fiecare.
De exemplu este posibil ca tu să te simți iubită, să poți comunica și să te deschizi atunci când petreceți timp împreună, când aveți activități împreună, dar el poate se simte iubit atunci când este mângâiat, alintat, îmbrățișat.
Ascultare activă
Ușor de spus, greu de făcut. Ascultarea activă înseamnă să lași partenerul să spună până la capăt mesajul său, dar să rămâi prezentă și atentă nu doar la cuvinte, dar și la limbajul sau non-verbal, la emoțiile pe care le asociază mesajului. Uneori aproape că nu este nevoie să spui nimic, ci doar să fii prezentă, doar să îl asculți.
Cu siguranță și tu ai trecut prin astfel de momente și ai avut nevoie ca cineva să te asculte cu adevărat. Fără să te judece, fără să îți dea neapărat o soluție, fără să te încurajeze în van, doar să fie acolo, poate să îți spună doar că uneori viața nu e roz, dar tu ești minunată.
Cu toții avem nevoie de ascultare activă în anumite momente din viața noastră.
Susținere și încurajare non-toxică
Ți s-a întâmplat ca cineva să te încurajeze, dar tu să simți încurajarea ca o povara și mai mare? De exemplu când ai de dat un examen, ai emoții mari și ți se spune „Hai că o să fie bine, o să îl iei”, dar în sinea ta ai vrea să te simți susținută orice ar fi, chiar și când nu treci examenul acela. Ba mai mult, te poți simți și mai presată să ai un rezultat bun. Acest tip de încurajări sunt astăzi considerate de către specialișți ca fiind „toxice”.
O alternativă la exemplul nostru ar fi fost: „Înțeleg că ai emoții foarte mari, dar te încurajez să încerci. Vei face atât cât vei putea, dar vom merge mai departe orice ar fi.”
Acest al doilea mesaj exprimă empatie, dovedește că acea persoană s-a conectat emoțional cu tine și îți înțelege cu adevărat temerile, spunându-ți că îți rămâne aproape orice ar fi.
Specialiștii ne spun că aceste încurajări non-toxice și modalități de susținere reală ne ajută să ne conectăm emoțional cu persoana de lângă noi, să cultivăm empatie și altruism, să comunicăm eficient.
Managementul furiei
Degeaba ai încercat să construieșți pilonii încrederii în relație, dacă la o ceartă vei lăsa furia să te controleze, spunând cuvinte ce provoacă răni adânci. Se zice că multe minciuni le spunem la nervi, doar din dorința de moment de a-l face și pe celălalt să sufere, însă, din păcate, unele cuvinte dor și sunt greu de uitat. Sau chiar imposibil de uitat.
Tocmai de aceea, mai ales în cuplu, față de persoana pe care pretinzi că o iubeșți, este important managementul furiei, pentru a nu crea situații pe care să le regreți apoi.
Iată câteva idei de a ține furia sub control:
- Concentrează-te pe mesaj, nu pe reproșuri. Chiar dacă îți vine să îl faci în toate felurile, adu-ți aminte că nu acela este mesajul pe care vrei să îl transmiți. Concentrează-te pe ce vrei să transmiți și nu pe reproșuri. Chiar dacă te simți acuzată, apară-te pe tine și nu încerca să îl acuzi și tu, la rândul tău.
- Nu ridica tonul, căci va intră în defensivă și discuția va fi deja ratată.
- Alege cu grijă cuvintele cu care te exprimi, pentru a nu jigni.
- Ia o pauză dacă simți că furia preia controlul. Poate ieși la o gură de aer, mergi la baie, găsește o modalitate să iei o pauză.