140 de organizații non-profit solicită autorităților clarificarea publică a termenului de voluntariat, după ce Guvernul a aprobat prin OUG plata voluntarilor din sistemul de urgență

10 decembrie 2020  |  14:23  |  👁 345 Vizualizari


140 organizații non-profit solicită autorităților clarificarea publică a termenului de voluntariat, după ce Guvernul a aprobat prin OUG plata voluntarilor din sistemul de urgență, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

“Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, împreună cu Federația VOLUM –  Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România, cu sprijinul a 138 organizații non-profit, solicită Guvernului României clarificarea publică a termenului de voluntariat, în contextul informațiilor privind remunerarea voluntarilor din sistemul de urgență” se arată în comunicat.

Asociațiile, fundațiile și organizațiile au trimis o scrisoarea deschisă care “vine ca răspuns la  o serie de comunicări publice oficiale și în mass-media legate de premierea și plata studenților voluntari implicați în îngrijirea pacienților care suferă de COVID-19”.

Inițiatorii consideră esențiale măsurile luate pentru sprijinirea sistemului medical în această perioadă, inclusiv prin suplimentarea personalului la toate nivelurile. Cu toate acestea, este subliniată importanța diferențierii între voluntarii care își desfășoară activitatea în baza Legii Voluntariatului nr. 78/2014 și cei care activează în baza Statutului Personalului Voluntar din Serviciile de Urgență.

Noile măsuri anunțate de Guvern au fost adoptate prin Ordonanța de Urgență nr. 197/2020, publicată în Monitorul Oficial în 19 noiembrie 2020. Indiferent de stadiul final al Ordonanței, impactul public prin anunțarea măsurii a produs deja efecte negative în spațiul public, prin inducerea ideii că voluntariatul poate fi remunerat, aspect contrar Legii nr. 78/2014.

Ce prevede OUG 197/2020

  • Studenții voluntari primesc un premiu lunar de 2.500 lei.
  • Premiul lunar se acordă indiferent de numărul orelor de activitate de voluntariat desfășurate, dacă pentru studentul voluntar se instituie măsura izolării sau carantinei, în condițiile legii.
  • Pentru studenții voluntari care sunt repartizați la unități beneficiare din alte localități decât cele în care se află instituțiile de învățământ la care sunt înmatriculați sau cele în care au domiciliul sau reședința, la cererea acestora, se asigură un premiu lunar suplimentar în cuantum de 20 de lei pe zi, de către inspectoratul pentru situații de urgență județean/ București-Ilfov care a încheiat contractul de voluntariat cu studentul voluntar;

În nota de fundamentare a actului normativ se vorbește despre indemnizații pentru studenții voluntari: “pentru asigurarea plății indemnizațiilor pentru studenții voluntari, se reglementează posibilitatea alocării de fonduri Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin hotărâre a Guvernului, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”.

Problema ridicată este legată de posibilele confuzii referitoare la conceptul de voluntariat, ce pot aduce grave prejudicii atât organizațiilor non-profit, cât și voluntarilor din România. În același timp, inițiatorii nu contestă măsura propriu-zisă de remunerare a celor care sprijină sistemul de urgență în această perioadă de criză, aceasta fiind de resortul autorităților competente. Munca celor care se implică în aceste luni cu dedicare și eforturi susținute trebuie remunerată, recunoscută și promovată. Însă aceștia nu trebuie numiți voluntari în sensul larg al acestui concept, atâta timp cât primesc o remunerație pentru activitatea prestată.

Continuarea aici: https://www.edupedu.ro/140-organizatii-non-profit-solicita-autoritatilor-clarificarea-publica-a-termenului-de-voluntariat-dupa-ce-guvernul-a-aprobat-prin-oug-plata-voluntarilor-din-sistemul-de-urgenta/

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.