4 tendințe de urmărit în piața muncii, în 2023. Unde să te angajezi ca să câștigi cel mai bine

3 ianuarie 2023  |  07:14  |  👁 179 Vizualizari


Salariul rămâne și în 2023 unul dintre cei mai importanți factori în alegerea unui loc de muncă. IT-ul, Telecomunicațiile și Sănătatea vor fi în continuare domeniile care vor vâna cel mai mult talentele din piață. Deficitul de specialiști din aceste domenii, dar și din HoReCa, construcții, producție sau transporturi, păstrează avantajul în negociere de partea candidaților, chiar dacă companiile vor aborda recrutările cu mai multă prudență și vor fi mai atente la costuri, estimează Andrei Frunză, CEO al BestJobs România. La ce să ne așteptăm în următoarele luni și care sunt tendințele care vor domina piața muncii în 2023?

2023 va fi un an al retenției pentru angajatori

„E mai ușor uneori să recrutezi, decât să reții” este concluzia la care numeroși angajatori din România au ajuns după un 2022 care s-a tradus în multe schimbări de joburi și chiar și de carieră. După doi ani care au resetat prioritățile angajaților în materie de viață personală și profesională, angajatorii vor depune mai multe eforturi ca să nu le „fugă” oamenii buni din firmă. Multe companii vor crește bugetele alocate beneficiilor extrasalariale și vor fi mai atente și la sănătatea emoțională a angajaților.

În 2023, angajatorii se vor concentra pe strategiile de retenție și de dezvoltare profesională a echipelor existente, strategie care va însemna implicit o creștere a bugetelor alocate beneficiilor extrasalariale. Din acest punct de vedere, posibilitatea de a lucra remote și flexibilitatea programului de lucru vor rămâne printre avantajele preferate de candidați”, a explicat pentru wall-street.ro, Andrei Frunză, CEO al platformei de recrutare BestJobs.

IT-ul rămâne domeniul cu cele mai ofertante salarii

Industria IT va fi cea care și în 2023 va oferi cele mai generoase salarii românilor, fiind, totodată cel mai „fierbinte” sector din piața globală a muncii. Cel mai bine plătiți în 2022 au fost angajații din IT, care, cu un salariu mediu net de 6.000 de lei pe lună, domină detașat ierarhia. Cu toate acestea, competiția pentru talente va fi la fel de mare, iar recrutorii se vor bate în oferte pentru a-i atrage, într-un domeniu care în 2022 s-a confruntat cu un deficit de peste 20.000 de specialiști.

Retailul, primul pe listă ca număr de joburi disponibile în piață

În România, retailul oferă un salariu mediu de 570 de euro și este al treilea cel mai mare domeniu din România ca pondere de angajări a absolvenților și tinerilor fără experiență (18%), după HoReCa și customer service, potrivit datelor de la BestJobs. La nivel de volum de recrutare, retailul cumulează cele mai multe oferte de joburi disponibile în piață, fiind urmat de domeniile tehnice (IT&C, inginerie), cele ale căror contribuție la PIB-ul României se află în creștere constantă. Tot din punct de vedere al cererii se remarcă apoi și managementul și zona financiar-contabilă, arată analizele BestJobs.

De altfel, cel mai mare angajator din economia privată este Profi, retailer care a angrenat 27.000 de angajați în cele 1.600 de unități pe care le deține în țara noastră. Mai mult, România este încă atrăgătoare pentru investitorii străini care aleg să-și extindă afacerile în plan local. De pildă, retailerul irlandez de fashionPrimark, proaspăt lansat în România în centrul comercial Park Lake, vrea să ajungă la 500 de angajați, fiind încă plin proces de recrutări. Compania se pregătește să deschidă și a doua unitate, în AFI Cotroceni, lansare programată pentru prima jumătate a lui 2023.

România începe să se împace cu salariul la vedere: „E o evoluție firească a pieței”

Companiile se pregătesc pentru momentul în care va deveni obligatorie măsura propusă de Comisia Europeană, de a legifera transparența salariilor. Așa se face că publicarea salariului în anunțurile de angajare începe să nu mai fie percepută ca fiind un tabu în România. Analizele BestJobs arată că anunțurile de angajare care postează salariul atrag cu 40% mai mulți candidați decât cele care nu le pun „la vedere”.

„Salariul este unul dintre cei mai importanți factori în alegerea jobului. Este adevărat că nu doar acesta contează, însă, este un factor decisiv pentru cei mai mulți candidați: 98% dintre aceștia au declarat că vor să știe salariul încă din anunțul de angajare, iar 24% dintre ei ar prefera ca anunțul de job să menționeze cel puțin un interval salarial. Aceasta este de altfel și o formă de transparentizare acceptată și de 49% dintre recrutori, care consideră că este cea mai eficientă și corectă opțiune de prezentare a salariului în anunțurile de angajare”, explică Andrei Frunză.

Angajatorii fac pași mici, dar sigur către o piață care setează așteptări realiste de la bun început pentru românii care se află în căutarea unui loc de muncă. Aproape 30% dintre joburile active pe BestJobs aveau salariile afișate în decembrie 2022, o creștere față de prima jumătate a anului. Însă dincolo de o chestiune impusă de UE, transparența salarială contribuie la o „evoluție firească a pieței muncii”, în care candidații știu la ce să se aștepte de la un angajator, încă din anunțul de angajare.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.