4 octombrie, Ziua Mondială a Arhitecturii şi Ziua Mondială a Habitatului

4 octombrie 2021  |  06:07  |  👁 241 Vizualizari


Creată de Uniunea Internaţională a Arhitecţilor în 1985, Ziua Mondială a Arhitecturii este sărbătorită în fiecare an în prima zi de luni a lunii octombrie, în paralel cu Ziua Mondială a Habitatului. Prin alegerea temei „Mediu curat pentru o lume sănătoasă”, Uniunea Internațională a Arhitecților se concentrează pe trei domenii cheie: locuințe, spații publice și relația acestora cu schimbările climatice.

Locuințe. UIA crede cu tărie că toți oamenii au dreptul la o locuință adecvată. Peste 1,8 miliarde de oameni din întreaga lume nu au locuințe adecvate. Se estimează că până în 2030, 40% din populația lumii va avea nevoie de acces la locuințe adecvate, o condiție prealabilă pentru accesul la locuri de muncă, educație, sănătate și servicii sociale.

Spații publice. Pandemia de COVID-19 are un impact semnificativ în conturarea modului în care privim viitorul clădirilor publice și al spațiilor deschise. Orașele foarte afectate de pandemie sunt pregătite pentru a reconstrui durabil și rezilient, reducând în același timp inegalitățile și concentrându-se pe incluziune.

Schimbări climatice. Programul Națiunilor Unite pentru Mediu estimează că orașele sunt responsabile pentru 75% din emisiile globale de CO2, transportul și clădirile fiind printre cei mai mari contribuabili. Arhitecții sunt pregătiţi să răspundă provocărilor complexe ale mediului construit. Comisia UIA SDG lucrează pentru a crea o punte între inițiativele ONU și practicile arhitecților din întreaga lume. Aceasta își propune să se asigure că arhitecții nu răspund doar la noua Agendă pentru Dezvoltare Durabilă, ci sunt esențiali în implementarea și evoluția sa.

Ziua Mondială a Habitatului 2021

Tema Zilei Mondiale a Habitatului din acest an este „Accelerarea acțiunii urbane pentru o lume fără carbon”. Tema recunoaște că orașele sunt responsabile pentru aproximativ 70% din emisiile globale de dioxid de carbon, transportul, clădirile, energia și gestionarea deșeurilor reprezentând cea mai mare parte a emisiilor urbane de gaze cu efect de seră.

Evenimentele și activitățile din timpul Zilei Mondiale a Habitatului vor explora modul în care guvernele și organizațiile naționale, regionale și locale, comunitățile, instituțiile academice, sectorul privat și toate părțile interesate relevante pot lucra împreună pentru a crea orașe și orașe durabile, neutre în materie de carbon, incluzive.

Ziua Mondială a Habitatului va amplifica campania globală „Race to Zero” și va încuraja guvernele locale să elaboreze planuri carbon zero, care să poată fi puse în aplicare înaintea summitului internațional privind schimbările climatice COP26 din noiembrie 2021.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.