Tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an și ne distruge mediul, dăunând și mai mult sănătății umane, prin cultivare, producție, distribuție, consum și deșeuri post-consum. Impactul nociv al industriei tutunului asupra mediului este vast și în creștere şi adăugă o presiune inutilă asupra resurselor planetei și ecosistemelor fragile.
Peste 8 milioane de oameni mor anual în urma consumului de tutun și se estimează că acest număr va crește. Este un bun moment pentru fumători să reconsidere motivele pentru care recurg la acest viciu şi să încerce să renunţe la el. Din cei 1,3 miliarde de fumători la nivel global, 60% și-au exprimat dorința de a renunța, dar doar 30% au acces la instrumentele care îi ajută să facă acest lucru.
Florence este primul specialist virtual creat de OMS, care ajută oamenii să-şi stabilească un plan personalizat de renunţare la fumat. Metoda folosita este numită STAR:
* Stabileşte o zi în care să te laşi de fumat
* Transmite-le informaţia prietenilor, familiei, colegilor
* Anticipează provocările ce vor veni o dată cu încercarea de a renunţa la fumat
* Renunţă la orice produs din tutun şi elimină-le din mediul în care trăieşti sau lucrezi.
Campania globală din 2022 pentru Ziua mondială fără tutun este „Tutunul: Amenințare pentru mediul înconjurător.” Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului cu privire la impactul fumatului asupra mediului – de la cultivare, producție, distribuție și deșeuri.
Campania scoate în evidenţă şi efortul industriei tutunului de a-și „spăla” reputația și produsele prin promovarea lor ca fiind ecologice.
Cu o contribuție anuală de gaze cu efect de seră de 84.000.000 de tone, industria tutunului contribuie la schimbările climatice.
Aproximativ 3,5 milioane de hectare de teren sunt distruse pentru cultivarea tutunului în fiecare an. Cultivarea tutunului contribuie la defrișare, în special în țările în curs de dezvoltare, unde se concentrează 90% din întreaga producție de tutun. Defrișările pentru plantațiile de tutun duc la degradarea solului.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.