3 din 10 elevi ploieșteni sunt predispuși la diabet

Săptămâna aceasta, în cadrul unei conferinţe de presă, au fost comunicate public rezultatele privind prevalența riscului de diabet zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației la copiii de clasa a V-a, ca urmare a primului an de derulare a Programului „înCerc”, lansat în luna septembrie 2017 în Ploieşti.

Programul menţionat, care este unul pilot, este pus în aplicare de Fundaţia Medicover în România prin Asociaţia Medicover, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, al Asociaţiei române pentru studiul obezităţii, al Primăriei Ploieşti şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.

Prezentă la acest eveniment, prof.univ.dr. Maria Moţa, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice a salutat punerea în aplicare, în municipiul reşedinţă al judeţului Prahova, a acestui program de prevenţie a diabetului, având în vedere că Ploieştiul este oraşul cu una dintre cele mai ridicate prevalenţe a diabetului din România, situaţia fiind valabilă şi în cazul judeţului Prahova. „Diabetul zaharat poate fi considerat o adevărată problemă de sănătate publică în România. Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a demarat, între anii 2013 – 2014, PREDATORR – Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi, pentru a avea o imagine clară asupra situaţiei acestor afecţiuni în rândul românilor. Când am ajuns la momentul concluziilor, cel puţin la diabet, credeam că în zona Ardealului vor fi cele mai multe cazuri. Însă, rezultatele au reliefat faptul că, după Bucureşti, în Prahova au fost înregistrate cele mai multe cazuri, destule cazuri fiind şi în judeţele Ilfov şi Argeş. Revenind la Prahova, la o populaţie de peste 750.000 de persoane, în momentul de faţă există 41.000 de pacienţi diagnosticaţi şi înregistraţi cu diabet în registrele oficiale din judeţ”, a declarat prof.univ.dr. Maria Moţa.

Susţinând că la schimbarea relativ brutală a alimentației şi progresele tehnologice s-a adăugat scăderea mișcării, aceasta a menţionat că toate acestea au dus la o creştere fără precedent a greutăţii populaţiei, cu consecinţe multiple, respectiv creșterea ratei diabetului de tip 2, a bolilor cardio-vasculare, a celor osteo-articulare etc.

Mai grav este însă că aceste afecţiuni, în mod special diabetul, sunt înregistrate nu doar la adulţi, ci şi la persoane tinere, inclusiv copii, punerea în aplicare a programului de prevenţie a diabetului zaharat de tip doi la nivelul Ploieştiului fiind considerat extrem de benefic, având în vedere rezultatele primei etape.

Concret, în primul an de desfășurare a acestui proiect, în urma evaluărilor realizate pe 84% dintre copiii de clasa a V-a din Ploieşti (1.343 copii dintre cei 1.598), grupa de vârstă 10-11 ani, din unitățile de învățământ care au aderat la Programul „înCerc”), s-au înregistrat următoarele date, considerate mai mult decât alarmante: 30,16% dintre cei 1.343 de copii evaluați au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (405 copii); printre elevii examinați s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali și respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade; s-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 26,3% dintre elevii evaluați; iar în cazul testului de capacitate fizică, pentru 42% dintre copii s-a dat calificativ “slabă” , iar “foarte slabă” pentru 10%.

Copiii care se vor încadra în grupul de risc vor avea parte, în mod individual, de programe de asistenţă cu medici specialişti.

SURSA: ZIARUL PRAHOVA

Related posts

Leave a Comment

sixteen + twelve =