29 mai, Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a păcii. Tema din acest an: Femeile în menținerea păcii

29 mai 2020  |  12:26  |  👁 539 Vizualizari


În fiecare an, la 29 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a Păcii (International Day of UN Peacekeepers), cunoscută ca Ziua Internațională a Căștilor Albastre. Tema din acest an este „Femeile în menținerea păcii”, pentru a sublinia rolul important al femeilor în operațiunile desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite.

Femeile au o contribuție de neprețuit în menținerea păcii. Acestea ajută la îmbunătățirea performanțelor generale de menținere a păcii, au un acces mai ușor în diferite comunități și ajută la promovarea drepturilor omului și la protecția civililor.

De asemenea, ele încurajează alte femei să devină parte semnificativă a proceselor de pace și politici; când femeile participă la negocierile de pace, crește calitatea și durabilitatea acordurilor de pace, iar când sunt semnatare ale acordurilor de pace, acestea sunt mai ușor de pus în practică.
Prima misiune de menținere a păcii a ONU a fost în 29 mai 1948, când Consiliul de Securitate a autorizat desfășurarea unui număr mic de observatori militari ai ONU în Orientul Mijlociu pentru a forma Organizația Națiunilor Unite pentru Supraveghere a Păcii (UNTSO) pentru a monitoriza Acordul de dintre Israel și vecinii săi arabi.
De atunci, peste 1 milion de femei și bărbați au luat parte la 72 de operațiuni ale ONU de menținere a păcii.
Astăzi, peste 95.000 de militari, polițiști și personal civil activează în 13 operațiuni.

Rolul Forțelor ONU este de menținere a păcii, în vederea evitării oricărui conflict militar, astfel încât înțelegerea între națiuni și grupuri etnice să fi elementul care să domine viața umană la nivel mondial.

Denumirea de „Căști Albastre” se datorează culorii echipamentului militarilor, albastrul fiind culoarea reprezentativă a păcii, stabilității și loialității.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.