În 2021, românii vor participa la un nou recensământ. Cu această ocazie, vom avea o imagine mai clară asupra numărului de cetățeni care mai activează în țară. Recensământul nu este opțional, iar absența se amendează.
Prin ordonanța de urgență nr.19 adoptată la 4 februarie 2020 s-au stabilit condițiile de organizare și desfășurare a ”recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021”.
Participarea la recensământ este obligatorie pentru:
a) persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România;
b) persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;
c) persoanele cu cetăţenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forţelor armate naţionale staţionate în restul lumii, personalul naţional al bazelor ştiinţifice naţionale stabilite în afara teritoriului geografic al ţării, persoanele de cetăţenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave şi platforme plutitoare operând parţial sau în întregime în afara teritoriului economic
Dacă nu ai grjiă și ești destul de pornit să nu participi la recensământ, riști amenzi între 1000 și 3000 lei sub formă de contravenție. Acestea sunt aplicate în cazul următoarelor fapte săvârșite de către persoane fizice:
a) împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sau a desfăşurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului;
b) refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete;
Ca referință, în perioada iulie-noiembrie 2021 se desfăşoară, etapizat, recenzarea populaţiei şi locuinţelor. În perioada august-septembrie 2021 se realizează colectarea on-line a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri – autorecenzarea on-line.
Recensământul la intervale regulate de timp este foarte important pentru ca autoritățile să înțeleagă un pic mai bine persoanele pe care se bazează când bugetează diverse proiecte sau forme de ajutor sociale. Ultimul recensământ a fost în 2011.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.