Asociat cel mai adesea cu imaginea toamnei – frunze uscate, stropi de ploaie, nori – ariciul este sărbătorit pe 2 februarie, primăvara, atunci când iese din perioada de hibernare. Mic, simpatic şi, în ciuda ţepilor, prietenos, a ajuns un apreciat şi căutat animal de companie.
În mitologia noastră, ariciul a participat alături de Dumnezeu şi Diavol la facerea lumii. El este cel care a pus ordine în succesiunea zilelor şi a preîntâmpinat incestul Soarelui cu Luna. Mai mult, în alte mituri, el este cel care a salvat lumea atunci când Dumnezeu a greşit sau a fost mediator între zi şi noapte, pământ şi apă, suprafaţă şi adâncime, ordine şi haos, normă şi abatere.
Legendele şi miturile i-au dat rolul de stăpân şi paznic al tainelor şi bogăţiilor pământului. Iar cea mai mare taină aflată în păstrarea sa era singura plantă magică care putea să învingă bolile şi moartea, cea care putea deschide uşile Raiului.
Se spune în popor că atunci când cineva încuie puii mamei arici, aceasta caută Iarba Fiarelor, pe care doar ea o poate afla, şi cu ajutorul acesteia descuie lacătele şi îşi eliberează puii.
În Antichitate, era considerat talisman aducător de noroc şi era semn bun când o familie de arici se stabilea în apropierea unei locuinţe.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.