Vibratorul a fost inventat acum o sută de ani, pentru că doctorii aveau crampe la degete din cauză că tratau adesea „isteria” pacientelor lor. Apoi, a devenit un produs casnic popular care le ajuta pe femei să se elibereze singure de tensiunea sexuală acumulată – și n-a fost considerat o jucărie sexuală până în anii 1920.
Avem în minte o anumită imagine a femeii victoriene: corsete, canapele pentru leșinat, pasiune pentru brodat. E adevărat că doamnele de la sfârșitul anilor 1800 erau experte în broderii. Dar pe spatele revistelor specializate în brodat erau reclame la vibratoare.
Descoperirea electricității a adus vibratorul personal în viața tuturor femeilor din clasa de sus și de mijloc. În sfârșit, revoluția industrială le-a dat femeilor puterea să aibă orgasm în intimitatea locuinței lor. Primul aparat electro-casnic a fost mașina de cusut, în 1889, a scris Rachel Maines în cartea ei revoluționară „Tehnologia orgasmului: Isteria, vibratorul și satisfacția femeilor”. Conform lui Maines, vibratorul electric a fost al cincelea produs electro-casnic inventat. „A apărut cu nouă ani înaintea aspiratorului electric, cu zece ani înaintea fierului de călcat electric și cu peste zece ani înaintea tigăii electrice.”
Și atunci, de ce vedem istoria femeilor dinainte de revoluția sexuală ca fiind plină de aspiratoare și mai puțin populată cu vibratoare? Pentru că, pentru nebunii ăia de victorieni, stimularea clitorisului nu se chema masturbare – nici măcar nu era considerată sexuală. Stimularea clitoridiană era doar un tratament pentru o boală. Lucrarea din 1913 a fizicienei britanice Havelock Ellis, „Impulsul sexual la femei”, a estimat că aproape 75 de procente dintre femei sufereau de „isterie”, o tulburare cu simptome gen migrene, crize de epilepsie și limbaj vulgar. Aproape orice tip de comportament al unei femei putea fi considerat isterie. Soluția principală pentru această boală inventată în Grecia antică era masajul pelvian.
Mai multe detalii pe vice.com
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.