16 noiembrie, Ziua Internaţională a Toleranţei. Respect, acceptare și apreciere

16 noiembrie 2021  |  09:44  |  👁 283 Vizualizari


Toleranţa şi intoleranţa sunt în toate faptele noastre de viaţă, de la jocul din grădiniţe până la jocul marilor puteri, şi există la orice nivel: în familie, între grupuri, comunităţi, popoare sau religii. Este premiza păcii şi a dezvoltării sustenabile, iar în Ziua Internaţională a Toleranţei, opinia publică este mobilizată în favoarea educaţiei pentru toleranţă.

”Toleranța înseamnă respect, acceptare și apreciere a diversității culturilor lumii noastre, a formelor noastre de exprimare și a modurilor de a fi.” Este tema de bază a Zilei Internaționale a Toleranței 2021.

Toleranţă vs. intoleranţă

Cuvântul toleranţă nu este un termen al lumii moderne, el provine din latina Romei antice, unde tolerare înseamnă a suporta şi se referea, ca şi astăzi, la respectul faţă de celălalt.

Termenul a fost folosit şi în lumea creştină a Evului Mediu, când existau instanţe ale toleranţei şi se emiteau indulgenţe, edicte sau bule papale, iar apoi a fost folosit de umaniştii Renaşterii, pentru care valorile şi virtuţile umane erau principii de căpătâi şi care vorbeau despre toleranţă civilă şi religioasă. În acele timpuri, în Regatul Angliei şi în Franţa s-au dat chiar legi care priveau toleranţa religioasă. Apoi, Revoluţia franceză a adus prima Declaraţie a drepturilor omului, iar în SUA Primul Amendament la Constituţie a interzis îngrădirea libertăţii de exprimare. Şi procesul de legiferare a libertăţii religioase sau a drepturilor omului a continuat.

În 1995, pentru a marca Anul Națiunilor Unite pentru toleranță și 125 de ani de la nașterea lui Mahatma Gandhi, UNESCO a creat un premiu pentru promovarea toleranței și a non-violenței. Acest premiu recompensează activități semnificative în domeniile științific, artistic, cultural sau de comunicare care vizează promovarea spiritului de toleranță și non-violență.

Premiul este acordat la fiecare doi ani instituțiilor, organizațiilor sau persoanelor care au contribuit într-o manieră deosebit de meritorie și eficientă la toleranță și non-violență.

Pe 15 octombrie 2020, UNESCO a acordat Premiului UNESCO-Madanjeet Singh Centrului non guvernamental Resolution Conflits (Centrul pentru Rezolvarea Conflictelor – CRC) din Republica Democratică Congo.

Juriul internațional al Premiului a recomandat CRC drept recunoaștere a muncii sale pentru apărarea drepturilor omului, „angajamentului său neobosit pentru salvarea copiilor soldați din grupurile de miliție, reabilitarea și reintegrarea lor în comunitățile de origine. [CRC] reunește, de asemenea, comunități din diferite triburi pentru a trăi împreună în pace prin desfășurarea de formare specială în acest scop.”

CRC negociază și construiește o relaţie de încredere cu liderii miliției și colaborează cu agențiile de protecție a copilului. Datorită ONG-ului, aproape 1.000 de foști copii soldați s-au întors la o viață pașnică în comunitățile lor în 2011, reîntorcându-se la școală sau la cursuri profesionale. CRC le oferă, de asemenea, sprijin psihologic pentru a-i ajuta să depășească trauma.

CRC organizează cooperative agricole pentru a promova toleranța și pentru a construi înțelegerea reciprocă între diferite comunități. A ajutat 2.000 de oameni să-și mărească veniturile și să învețe să aibă încredere în foștii combatanți.

Într-o lume a diversităţii, toleranţa este o premiză a păcii şi un mijloc al dezvoltării sustenabile, pentru că încurajează construirea de societăţi mai inclusive şi mai puternice care să atragă idei, energii creative şi talente. Toleranţa nu înseamnă indulgenţă sau indiferenţă, este angajamentul reînnoit zi de zi de a căuta în diversitatea noastră legăturile care unesc umanitatea.

Ziua Internaţională a Toleranţei

Instaurarea unei Zile Internaţionale a Toleranţei a fost decisă de ONU şi îşi are originea în Carta Naţiunilor Unite, în care statele semnatare îşi declarau intenţia de a fi toleranţe şi de a trăi în pace şi bună înţelegere, şi în Constituţia UNESCO, bazată pe demnitate, egalitate şi respect reciproc între oameni. Această organizaţie identificase 16 tratate, convenţii, declaraţii şi recomandări, toate legate de nevoia de toleranţă, relevante şi obligatorii şi astăzi.

Pentru a sublinia importanţa toleranţei şi pentru ca oamenii să conştientizeze pericolele intoleranţei, cu ocazia marcării a cinci decenii de existenţă a ONU şi UNESCO, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis să proclame anul 1995 ca An Internaţional al Toleranţei, iar data de 16 noiembrie ca Zi Internaţională a Toleranţei şi a invitat toate ţările membre să marcheze în fiecare an această zi prin acţiuni de promovare a toleranţei şi păcii, atât în instituţiile de învăţământ şi educaţie cât şi în cadrul publicului larg.

Nedreptatea, violenţa, discriminarea şi marginalizarea sunt forme ale intoleranţei, iar educaţia pentru toleranţă trebuie îndreptată împotriva fricii şi excluziunii şi către dezvoltarea capacităţii tinerilor de a judeca liber şi independent. Diversitatea religioasă, lingvistică, culturală şi etnică nu trebuie să fie pretext al conflictelor, ci să îmbogăţească viaţa noastră comună.

În esenţă, toleranţa înseamnă respectul şi aprecierea diversităţii culturale şi a formelor ei de expresie, a opiniei contrare, a deciziilor altor oameni, grupuri, popoare sau religii. Toleranţa recunoaşte drepturile universale ale omului şi libertăţile fundamentale şi asigură supravieţuirea comunităţilor mixte în orice loc din lume.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.