15 iunie, Ziua mondială de conștientizare a abuzului față de vârstnici

15 iunie 2021  |  05:41  |  👁 388 Vizualizari


Populația din întreaga lume îmbătrânește într-un ritm mai rapid decât în trecut și această schimbare demografică va avea un impact major asupra societății. Deja există mai mult de 1 miliard de persoane în vârstă de 60 de ani sau mai mult, majoritatea în țări cu venituri mici și medii. Multe dintre aceste persoane nu au acces la resursele de bază necesare unei vieți trăite cu sens și în demnitate. Mulți alți vârstnici se confruntă cu bariere multiple care împiedică participarea lor deplină la viața societății.

Pandemia de COVID-19 a evidențiat gravitatea lacunelor existente în politici, sisteme și servicii. Este nevoie urgentă de un deceniu de acțiuni globale concertate privind îmbătrânirea sănătoasă pentru a ne asigura că persoanele în vârstă își pot îndeplini potențialul în demnitate și egalitate și într-un mediu sănătos.

Violența, abuzul și neglijarea persoanelor în vârstă sunt încălcări ale drepturilor omului, cel mai adesea neraportate și ascunse autorităților. Nu numai că persoanele în vârstă prezintă un risc ridicat de boli grave și mortalitate, dar continuă să se confrunte cu cazuri disproporționate de discriminare bazată pe vârstă, stigmatizare și supuse unor încălcări multiple ale drepturilor omului. Pandemia de COVID-19 a scos la iveală multe astfel de cazuri, în special în centrele de îngrijire pentru vârstnici.

Tema din acest an „Accesul la justiție” reamintește importanța atenției pe care trebuie să o dăm nevoilor persoanelor în vârstă. Persoanele în vârstă care au trecut prin situații de violență, abuz și neglijență se confruntă adesea cu bariere multiple în accesarea căilor de atac judiciare.

Accesul la justiție afectează capacitatea persoanelor în vârstă de a-și exercita pe deplin toate drepturile, inclusiv dreptul la sănătate, protecție socială adecvată și trai în demnitate. Păstrarea sau restabilirea demnității și respectului față de persoanele în vârstă este crucială în astfel de situații.

Accesul la justiție este, de asemenea, un element central al statului de drept, un drept fundamental în sine și o condiție esențială pentru protecția și promovarea tuturor celorlalte drepturi ale omului. Acesta cuprinde dreptul la un proces echitabil, inclusiv accesul egal și egalitatea în fața instanțelor judecătorești și căutarea și obținerea unor rezolvări corecte și în timp util pentru încălcarea drepturilor. Evenimentul din acest an abordează aceste probleme și ajută la explorarea standardelor pentru protecția persoanelor în vârstă împotriva violenței, neglijării și abuzului.

„Fac apel la guverne și la toți actorii implicați să proiecteze și să realizeze strategii de prevenire mai eficiente și legi și politici mai puternice pentru a aborda toate aspectele abuzului asupra persoanelor vârstnice. Să lucrăm împreună pentru a optimiza condițiile de viață pentru persoanele în etate și pentru a le permite să aducă cea mai mare contribuție posibilă lumii noastre. ” a transmis secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Abordarea abuzului față de vârstnici

În multe țări ale lumii, abuzul asupra persoanelor în vârstă este ascunsă și este considerată în mare parte o chestiune privată. Abuzul continuă să fie un tabu, în majoritatea cazurilor este subestimat și ignorat de societate. Cu toate acestea, dovezile se acumulează în rapoarte și indică faptul că abuzul asupra persoanelor în vârstă este o problemă importantă.

Abuzul asupra persoanelor vârstnice este o problemă care există atât în ​​țările în curs de dezvoltare, cât și în țările dezvoltate, dar care nu este de obicei raportată corect la nivel global. Ratele sau estimările există numai în anumite țări dezvoltate – variind de la 1% la 10%. Deși nu se cunoaște măsura maltratării bătrânilor, semnificația sa socială și morală este evidentă.

Din punct de vedere al sănătății și al perspectivelor sociale, cu excepția cazului în care atât sectoarele de asistență medicală primară, cât și sectoarele de servicii sociale nu sunt bine echipate pentru a identifica și rezolva problema, abuzul asupra persoanelor în vârstă va continua să fie subdiagnosticat și trecut cu vederea.

În 2017, 1 din 6 persoane în vârstă au fost supuse abuzului. Iar odată cu declanșarea pandemiei, care a dus la izolare și acces redus la îngrijire medicală, violența împotriva persoanelor în vârstă a crescut.

Pandemia COVID-19 a redus semnificativ veniturile și nivelul de trai al persoanelor în vârstă.

Între 2019 și 2030, se preconizează că numărul persoanelor în vârstă de 60 de ani sau peste va crește cu 38%, de la 1 miliard la 1,4 miliarde, depășind la nivel global numărul tinerilor. Această creștere va fi cea mai mare și cea mai rapidă din lumea în curs de dezvoltare.

Definirea, detectarea și abordarea abuzului asupra persoanelor vârstnice trebuie plasate într-un context cultural și luate în considerare alături de factori de risc specifici.

De exemplu, în unele societăți tradiționale, văduvele mai în vârstă sunt supuse căsătoriilor forțate, în timp ce în altele, femeile în vârstă izolate sunt acuzate de vrăjitorie.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.