14 Motive ca să-ți ajuți copilul să se conecteze cu natura

Trăim din ce în ce mai mult în spațiile închise

Îți aduci aminte cum erau vacanțele noastre, când eram mici? Cum, după jumătate de zi afară, uneori și mai mult, ne strigau părinții să venim acasă? De-abia atunci ne dădeam seama că ne era sete, foame și ne dureau picioarele atât de tare de la alergat de abia mai mergeam.

Din păcate, la copiii noștri problema nu mai e că nu se mai adună acasă după 8 ore de joacă pe-afară, ci că nu reușim să-i scoatem din case.

Și nu e vorba doar de copiii noștri, este vorba de majoritatea oamenilor, fie că sunt copii, adulți sau vârstnici. Majoritatea timpului nostru îl petrecem în interior.

Ne-am umplut casele cu lucruri frumoase, utile, pe care ni le-am dorit. Am creat și instalat obiecte care să ne îndeplinească nevoile pe care le îndeplinea natura înainte: lumina artificială a înlocuit lumina soarelui, peisajele minunate au fost înlocuite cu tablouri și tapet exotic pe pereți, aerul curat și plinde miresmele florilor a fost înlocuit de odorizante artificiale.

Casele noastre au devenit locuri atât de comode și de relaxante încât nu mai vrem să le părăsim.

Poate o să vă surprindă dar oamenii de știință au descoperit că aerul din casele noastre este de 5 ori mai poluat decât cel de afară.

Iar lipsa luminii naturale afectează capacitatea de învățare a copiilor. Adesea camerele copiilor conțin cele mai multe toxine din casă – din cauza îngrămădirii de obiecte (în principal jucării) pe care se depune muuult praf ceea ce predispune la apariția afecțiunilor ca astmul sau alergiile.

Pentru sănătatea copiilor, recomandăm mai mult timp în natură și mai puțin la ecrane

Copiii petrec mai mult timp în interior decât vreodată în trecut.

Și mai îngijorător este timpul petrecut la ecrane de copiii între 2 și 10 ani, care este de peste 18 ore – de 2.5 ori mai mult decât timpul recomandat. Când vine vorba de adolescenți, lucrurile se complică și mai mult în vreme ce numai 10% dintre adolescenții de 13-18 ani, petrec timp în aer liber, zilnic.

14 Motive să ieșim afară și să ne reconectăm cu natura

Din păcate, copiii care nu petrec prea mult timp afară, în mijlocul naturii, ratează o multitudine de experiențe și avantaje în toate domeniile vieții. Iată care sunt principalele beneficii ale conectării cu natura, conform unui număr din ce în ce mai mare de studii:

 1. Mediul natural este în continuă mișcare și schimbare astfel că stimulează toate simțurile copiilor, ceea ce duce la o bună dezvoltare a creierului
 2. Încurajează curiozitatea, întrebările și explorarea, ducând astfel la dezvoltarea mentală
 3. Natura are un efect de calmare asupra copiilor, inclusiv a celor cu probleme de atenție care se pot calma și concentra mult mai bine în natură
 4. Încurajează exprimarea de sine, explorarea lumii interioare și conectarea la ceilalți, chiar empatia
 5. Susține un sistem imunitar sănătos și puternic ca și scăderea procesului inflamator
 6. Crește flexibilitatea și abilitățile legate de motricitate grosieră
 7. Îmbunătățește buna-dispoziție, reduce depresia și oboseala cronică
 8. Dezvoltă reziliența
 9. Crește capacitatea de rezolvare a probemelor
 10. Crește performanțele academice și memoria pe termen scurt
 11. Îmbunătățește abilitățile sociale
 12. Crește adaptabilitatea și învățarea prin metoda încercare/eșuare (trial and error)
 13. Crește încrederea în sine și reduce stresul
 14. Scade riscurile de a dezvolta afecțiuni psihiatrice în adolescență și la maturitate

Copiii care petrec mult timp în natură ajung să o iubească, să o protejeze și este mult mai probabil să se implice în cauze de protejare a naturii, ca adulți.

Sursa: tikaboo.ro

 

Related posts

Leave a Comment

6 + eleven =